CARRERA A LA CASA BLANCA

Trump, en un gir abrupte, admet la gravetat de la pandèmia als EUA

Diu que «probablement empitjorarà abans de millorar» i apressa els ciutadans a portar màscara «els agradi o no»

Al reprendre en solitari els 'briefings' sobre la crisi insisteix també a culpar la Xina del virus i en la idea que «desapareixerà»

trump-rotulado / periodico

2
Es llegeix en minuts
Idoya Noain

El president dels Estats Units, Donald Trump, ha fet aquest dimarts un abrupte gir de 180 graus en una part central del seu missatge sobre la pandèmia de coronavirus als Estats Units, i en una compareixença en solitari davant de la premsa ha admès per primera vegada que la situació, «probablement, desgraciadament, empitjorarà abans de millorar». «És una cosa que no m’agrada dir sobre les coses, però és com és», ha declarat.

Amb gairebé 3,9 milions de contagis i prop de 142.000 morts als EUA és la primera vegada que Trump fa públicament aquesta anàlisi. Ho fa dos dies després de l’emissió d’una entrevista en la qual va mantenir la seva visió optimista i allunyada de la realitat, quan la seva gestió de la crisi l’està castigant a les enquestes sobre les eleccions presidencials de novembre i mentre la pandèmia continua fuetejant amb intensitat el sud i l’oest del país, especialment en zones on es va apressar que reobrissin l’economia.

Tot i que en la mateixa compareixença Trump ha insistit en idees com que «el virus desapareixerà», en assenyalar la Xina com a responsable o en donar dades disputades situant els EUA com un dels països amb taxa de fatalitats més baixa es tracta d’un gir significatiu. I no només per l’anàlisi més ajustada a la trista realitat, sinó perquè també ha fet una crida directa als nord-americans, especialment als joves, a utilitzar la mascareta, un element que durant mesos ha estat marcat per la politització i la utilitat de la qual ell mateix havia minimitzat fins fa poc. «Els agradi o no les mascaretes tenen un impacte, tindran un efecte i necessitem tot el que tinguem a l’abast», ha declarat Trump, que no se la va posar en públic fins fa 10 dies però ja aquest dilluns va avançar la seva nova posició al tuitejar una foto seva amb una qualificant aquest ús com a «patriòtic»

Seguir el guió

Notícies relacionades

Trump ha comparegut sol, sense el vicepresident Mike Pence, que dirigeix l’equip de treball sobre la pandèmia, i sense els experts dins d’aquest equip que inicialment freqüentaven aquests ‘briefings’, la doctora Deborah Birx i el doctor Anthony Fauci, que ha estat sotmès a una campanya de descrèdit i silenciament des de la Casa Blanca i al qual el president en l’entrevista emesa diumenge va titllar d’«alarmista»

Trump ha seguit gairebé al peu de la lletra les notes preparades i la compareixença ha durat, entre les seves declaracions i preguntes, 26 minuts. I les formes en aquest retorn a les sessions informatives sobre el virus marquen un abisme respecte a les que van ser freqüents a la primavera. Llavors Trump, que per la pandèmia va haver de deixar de fer mítings de campanya, sovint les utilitzava amb un acte polític. S’estenia durant més d’una hora i rares vegades seguia un guió i va crear molts moments polèmics, com quan va suggerir injectar desinfectant o lleixiu.  Molts assessors van pensar llavors que li estaven fent mal electoralment i el mateix president les va abandonar dient que «no mereixen l’esforç de temps». Alguna cosa ha canviat.