pacte històric

Tensió, enganys i ira, un repàs d'una maratoniana cimera de la UE

Després de cinc dies i quatre nits de negociació, marcatges pels encreuaments de retrets i els enganys, els dirigents europeus van aconseguir finalment el seu pla de recuperació econòmica

A les 5.31 h (3.31 h GMT), Michel tuiteja «¡Acord!» després d'una altra nit sense dormir. Les negociacions hauran durat més de 90 hores, però es van quedar a 25 minuts de batre el rècord de la cimera de Niça

zentauroepp54160915 int200718114303

zentauroepp54160915 int200718114303 / FRANCISCO SECO

4
Es llegeix en minuts
AFP

Sense periodistes a la seu, sense contacte i emmascarats. Després de cinc dies i quatre nits de negociació, marcatges pels encreuaments de retrets i els enganys, els dirigents europeus van aconseguir finalment el seu pla de recuperació econòmica.

Divendres, 17 de juliol

«És el nostre projecte europeu el que està en joc», adverteix el president francès Emmanuel Macron, a la seva arribada a Brussel·les per a la primera cimera cara a cara des del confinament.

A la sala del Consell, a distància uns dels altres, 24 homes i 5 dones emmascarats se saluden amb cops de colze, acompanyats només per quatre persones com a màxim del seu equip.

Dos d’ells estan d’aniversari: el portuguès António Costa (59) i l’alemanya Angela Merkel (66) que rep vi, bombons i un exemplar de l’‘Assaig sobre la ceguesa’ de José Saramago.

Merkel augura negociacions «molt difícils». L’holandès Mark Rutte, líder dels països «frugals» –els Països Baixos, Dinamarca, Àustria i Suècia– que advoquen per un pla menys ambiciós, només veu un «50%» d’èxit.

El dia comença suaument, a 27, durant set hores. Tot es tensa en el sopar, quan Rutte fixa una condició: un dret a veto per al desemborsament dels ajuts del pla de recuperació.

La seva posició, vista com a «molt dura i poc constructiva», irrita els seus homòlegs. L’interessat descriurà «un ambient una mica febril».

Dissabte, 18 de juliol

Els «frugals», inflexibles, molesten. «Tothom ha de fer petites concessions. Alguns països no ho entenen», diu un diplomàtic. «Estem en un punt mort», assegura l’italià Giuseppe Conte.

El cap del Consell Europeu, Charles Michel, presenta una nova proposta de consens amb picades d’ullet als «frugals» com endurir el control dels plans nacionals, però més matisat que el de Rutte.

Els líders se succeeixen al llarg del dia per discutir sobre això amb Michel en una terrassa de l’11è pis de la seu del Consell.

Al final del sopar, Macron i Merkel es reuneixen amb els dirigents d’aquests països i de Finlàndia. La reunió és «molt dura», fins al punt que tots dos decideixen marxar.

Es diu que Macron ha demanat que preparin el seu avió per si decideix tornar a París. Un holandès deixa caure: «He sentit que Rutte ha demanat que inflin les rodes de la seva bicicleta».

Diumenge, 19 de juliol

«Hi ha molta voluntat (...) però és possible que no s’obtingui cap resultat avui», diu Merkel diumenge, visiblement pessimista. El seu parell luxemburguès Xavier Bettel reconeix haver vist «rares vegades» en set anys actituds tan «oposades».

Les bilaterals se succeeixen, amb algun cop baix. Alguns dirigents «frugals» adverteixen els del sud que «sense acord, tindran als mercats financers en contra seu dilluns», explica un diplomàtic.

A les 19 h, Michel convoca els 27 per a un sopar de feina amb missatge: «A través d’una ruptura, ¿presentarem el rostre d’una Europa feble, soscavada per la desconfiança?».

El debat és tens. Macron, irritat per tres dies de discussions estèrils, fustiga l’«egoisme» dels «frugals» que «fan perillar el projecte europeu». Amenaça de nou d’abandonar la negociació.

I càrrega contra dos dels seus homòlegs. A Rutte el compara amb l’ex-‘premier’ britànic David Cameron, per la seva dura posició en les cimeres, que no va impedir el ‘brexit’.

A l’austríac Sebastian Kurz el critica per aixecar-se, en ple sopar, per atendre una trucada. A la seva tornada, es diu «ofès» pel francès, segons una font europea.

Poc abans de la mitjanit, Michel suspèn el sopar per 45 minuts. La pausa durarà sis hores marcades per noves bilaterals.

Un altre rumor comença a propagar-se. Els «frugals» estarien dividits. Resposta immediata: una foto de tots ells somrients a Twitter.

Dilluns, 20 de juliol

A les 6 del matí de dilluns, Michel reuneix de nou els 27 per anunciar-los una proposta revisada... per a d’aquí a vuit hores, el temps de dormir una mica.

El consens podria passar per un pla que redueixi els ajuts directes als països del mig bilió d’euros previst als 390.000 milions. La resta, fins a 750.000 milions, serien préstecs. 

Kurz abandona el Consell a primera hora felicitant-se d’un «molt bon resultat» i magnànim amb Macron: «És comprensible que algunes persones, quan no dormen gaire, acabin per perdre els nervis».

«No som aquí perquè ens convidin a aniversaris (...). Cada un és aquí per defensar els interessos del seu propi país», assegura Rutte a la premsa holandesa.

Macron es mostra més «prudent», però admet que malgrat «moments molt tensos», existeix un «esperit de compromís». 

La dinàmica sembla haver canviat. Després d’un altre dia de bilaterals, Michel última la seva nova proposta que presenta als 27 durant el sopar, però «encara queden detalls per tancar», segons una font europea.

Dimarts, 21 de juliol 

Notícies relacionades

A les 5.31 h (3.31 h GMT), Michel tuiteja «¡Acord!» després d’una altra nit sense dormir. Les negociacions hauran durat més de 90 hores, però es van quedar a 25 minuts de batre el rècord de la cimera de Niça el desembre de 2000, segons el Consell de la UE.