Crisi sanitària

Rutte desafia Sánchez i li demana una solució per al fons de reconstrucció

El primer ministre holandès rep el seu homòleg espanyol i assegura que «no serà fàcil arribar a un acord»

zentauroepp54055972 mark rutte  prime minister of the netherlands  talks during 200713135144

zentauroepp54055972 mark rutte prime minister of the netherlands talks during 200713135144 / Bernd von Jutrczenka

1
Es llegeix en minuts
Silvia Martinez
Silvia Martinez

Periodista

ver +

El primer ministre holandès, Mark Rutte, ha instat el president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, «a buscar una solució» dins d’Espanya en relació amb la proposta plantejada a Brussel·les per al fons de reconstrucció postpandèmia i ha remarcat que «no serà fàcil» arribar a un acord. 

Aquestes declaracions de Rutte van tenir lloc poc abans de la reunió i dinar amb Pedro Sánchez a la residència oficial del primer ministre holandèsl’Haia.

«Ha de trobar una solució» dins d’Espanya, va dir Rutte preguntat pel missatge que li anava a traslladar a Sánchez, un avís que es produeix a pocs dies de la celebració d’una cimera europea , divendres i dissabte, en la qual es busca aprovar el fons de recuperació europeu, que Holanda només recolzaria si els ajuts són en concepte de subvencions i amb reformes nacionals.

El president del Govern, Pedro Sánchez, ha iniciat un periple europeu per Holanda, Alemanya i Suècia amb l’objectiu de negociar el fons de recuperació europeu i els pressupostos plurianuals de la UE, que seran les bases financeres dels plans de reconstrucció després de la crisi del coronavirus.

Després d’haver mantingut la setmana passada trobades amb aliats en aquesta negociació –els primers ministres d’Itàlia i Portugal–, l’Haia ha sigut aquest dilluns la primera parada de Sánchez, on s’ha entrevistat amb el primer ministre holandès, Mark Rutte.

Trobada amb Merkel

Dimarts s’entrevistarà amb la cancellera Angela Merkel, en un moment en què Alemanya ostenta la presidència de la UE, i finalment, dimecres serà a Estocolm amb el cap de l’Executiu suec, Stefan Löfven.

Notícies relacionades

Espanya serà previsiblement el segon país més beneficiat, després d’Itàlia, en el repartiment del fons –són els dos estats membres més afectats per la pandèmia–.

El Govern vol que la major part del que percebi Espanya sigui a través d’ajuts directes, davant l’actitud dels països frugals –Països Baixos, Dinamarca, Àustria i Suècia, última parada de Sánchez–, que volen imposar condicions severes al repartiment.