CRISI MIGRATÒRIA DEL MEDITERRANI

Itàlia autoritza els 180 migrants de l''Ocean Viking' a desembarcar a Sicília

SOS Méditerranée va criticar el «retard innecessari d'aquest desembarcament», que «ha posat vides en risc»

ocean-viking / periodico

1
Es llegeix en minuts

Les autoritats italianes han permès finalment que els 180 migrants a bord del barco humanitari ‘Ocean Viking’, gestionat per l’oenagé SOS Méditerranée, que es dirigeixin al port de Porto Empedocle, a Sicília (al sud), perquè desembarquin demà, segons ha informat avui l’organització a les xarxes socials.

«Alleujament a l’‘Ocean Viking’, ja que el barco finalment va rebre instruccions per anar cap a Porto Empedocle, a Sicília. Els 180 salvats seran desembarcats al port demà», ha indicat l’organització a Twitter.

SOS Méditerranée va criticar el «retard innecessari d’aquest desembarcament», que «ha posat vides en risc», ja que alguns dels 180 migrants portaven deu dies a bord, després de ser salvats el 25 de juny. Entre els rescatats, hi ha almenys 25 menors i una dona embarassada.

«Al llarg dels últims dies, la Unió Europea ha guardat silenci. No hem vist cap iniciativa per repensar l’Acord de Malta per ressituar les persones rescatades. No hi ha hagut signes de solidaritat amb els Estats costaners», van apuntar.

«Enorme incomoditat psicològica»

Finalment, l’oenagé va dir que l’equip de metges italians que dissabte van examinar els migrants han pogut certificar en el seu informe l’«enorme incomoditat psicològica» que imperava entre els auxiliats, una cosa que l’oenagé ja havia denunciat en els últims dies, havent declarat fins i tot l’estat d’emergència a bord divendres.

L’embarcació ha socorregut els 180 migrants en quatre operacions, la primera va tenir lloc el 25 de juny, i des d’aleshores ha demanat autorització, almenys en sis ocasions, a Itàlia i Malta per dirigir-se a les seves costes, cosa que cap dels dos països havia consentit fins ara.

L’espera dels migrants al Mediterrani i la falta d’una solució a l’horitzó durant dies van provocar que dijous dos homes es llancessin al mar, tot i que van ser recuperats per la tripulació del vaixell, i que uns altres tres també ho intentessin, mentre que divendres un altre home va provar de penjar-se a la coberta.

Notícies relacionades

L’angoixa s’havia traduït també en baralles entre els rescatats i amenaces de violència física contra l’equip de SOS Méditerranée. El setembre passat, Itàlia, Malta, Alemanya i França van acordar a La Valletta un pla de redistribució de migrants salvats al mar.

A principis d’abril, Itàlia i Malta van declarar que els seus ports no eren segurs per als socorreguts al mar a causa de l’emergència de la pandèmia del coronavirus.