Macron nomena Jean Castex nou cap de l'Executiu francès

Després de la dimissió d'Edouard Philippe, el president encarrega la formació de Govern a l'home que ha liderat la fase de desconfinament

gobierno-frances / periodico

2
Es llegeix en minuts
Eva Cantón
Eva Cantón

Periodista

ver +

Emmanuel Macron ha nomenat Jean Castex nou primer ministre en substitució d’Edouard Philippe, que aquest divendres ha presentat la seva dimissió i la de tot el seu equip, obrint així la porta a una remodelació governamental amb la qual vol obrir una nova etapa política després del fracàs en les eleccions municipals.

Castex, de 55 anys, era fins ara l’home encarregat de pilotar la fase de desescalada que França va iniciar l’11 de maig, després del confinament decretat per fer front a l’extensió del coronavirus. Alt funcionari, educat a la prestigiosa Escola d’Administració Nacional (ENA), va ser secretari general adjunt de Nicolas Sarkozy.

El seu perfil no dista gaire del de Philippe, que ha estat al capdavant de l’Executiu durant tres anys, i aquest divendres ha arribat a Matignon somrient, amb camisa blanca, sense vestit ni corbata, acompanyat pel càmera del seu amic Laurent Cibien, que prepara un documental sobre ell. La composició del nou govern es coneixerà abans de dimecres, quan es reuneixi el Consell de Ministres. 

El mes d’abril passat, el president va avançar la seva intenció de «reinventar-se sense renunciar a les reformes iniciades en el primer tram del mandat». En aquell moment ja va deixar en l’aire la possibilitat de canviar de primer ministre per fer visible una nova etapa que l’epidèmia de coronavirus i el desastrós resultat de La República en Marxa en les eleccions municipals no ha fet més que accelerar. 

Els comicis locals, celebrats amb una abstenció rècord de gairebé el 60%, s’han saldat amb un avenç notable dels verds, però els responsables d’Europa Ecologia Els Verds han descartat l’entrada en el pròxim Govern al considerar que ni l’ecologia ni l’aspecte social formen part del centre de gravetat de l’Executiu de Macron.

Fase de reconstrucció

En qualsevol cas, l’anomenada ‘marea verda’ ha empès el president a tenir en compte les aspiracions mediambientals de l’electorat francès i a fer un gir a la seva política.

En una entrevista publicada aquest divendres en la premsa local, Macron reconeix que l’inici del pròxim curs polític serà «difícil». El principal repte del pròxim ocupant del Palau de Matignon serà liderar la reconstrucció econòmica i social del país com a conseqüència de la crisi del coronavirus.

Amb un ampli suport a les urnes, el primer ministre francès, elegit alcalde de Le Havre diumenge passat, podrà tornar a la ciutat normanda per ocupar l’Ajuntament, ara que Macron ha optat finalment per rellevar-lo del càrrec per escenificar el canvi que vol imprimir al que queda de legislatura, un tram que marca també l’inici de la carrera cap a les presidencials del 2022.

Notícies relacionades

Macron i Philippe es van reunir aquest dijous a l’Elisi i tots dos es van mostrar d’acord en la necessitat de comptar amb un nou govern per encarnar el «nou camí» del mandat presidencial.

«Orgullós d’aquests 1.145 dies d’Edouard Philippe a Matignon i gràcies a Emmanuel Macron per haver confiat en ell», ha tuitejat l’eurodiputat Gilles Boyer, amic íntim i exconseller del ja exprimer ministre.