Relleu a França

Jean Castex, el gestor de la desescalada, nou primer ministre francès

L'actual alcalde de Prada de Conflent va ser conseller de Sarkozy

zentauroepp53975954 jean castex200703134914

zentauroepp53975954 jean castex200703134914 / Gonzalo Fuentes

2
Es llegeix en minuts
Eva Cantón
Eva Cantón

Periodista

ver +

Alt funcionari, educat com la majoria de les elits polítiques franceses a la prestigiosa Escola Nacional d’Administració (ENA), Jean Castex, de 55 anys, i membre del partit conservador Els Republicans tindrà la tasca de liderar al capdavant del Govern la nova etapa política que Emmanuel Macron vol obrir després del fracàs en unes eleccions municipals marcades per l’avenç dels ecologistes.

Poc conegut pels francesos, Castex era fins ara ‘Monsieur desconfinament’, és a dir, l’encarregat de pilotar la fase de desescalada iniciada l’11 de maig després de l’aturada decretada per frenar l’avenç del coronavirus. La seva filosofia va ser anar pas a pas i adaptant-se a les peculiaritats del terreny.

Amb el seu nomenament en substitució d’Edouard Philippe, Macron aposta per un perfil similar a l’anterior inquilí de Matignon –un alcalde que coneix bé la política local i un funcionari amb experiència en les altes esferes del poder–, però amb un component social més gran.

Missatge a Le Pen

En la primera volta de les eleccions municipals celebrades el passat 15 de març, Castex va resultar reelegit amb més del 75% dels vots alcalde de Prada de Conflent, un petit poble pròxim a Perpinyà en el qual per primera vegada governarà la ultradreta. Molts analistes veuen en aquesta dada un missatge de Macron a Marine Le Pen, que podria ser de nou el seu rival en les presidencials del 2022.

Membre del Tribunal de Comptes, Castex ha ocupat nombrosos llocs de responsabilitat, especialment en l’àrea sanitària, i va ser secretari general adjunt de Nicolas Sarkozy entre el 2011 i el 2012, quan l’expresident preparava una reforma de les pensions, un altre element del seu currículum que ha pogut pesar en l’elecció de Macron, que no renuncia a reformar el sistema de jubilació però necessita un canvi de mètode. El tarannà dialogant de Castex, pot ajudar. 

Pròxim a l’actual president dels Alts de França, Xavier Bertrand, de qui va ser 

«El que el defineix és la seva intel·ligència pràctica», ha dit Xavier Bertrand, actual president de la regió dels Alts de França que coneix Castex des del 2006, quan el nou primer ministre era cap de Gabinet de Bertrand en el Ministeri de Sanitat després d’haver-se ocupat de la direcció d’hospitals.

El setembre del 2017 va ser nomenat delegat interministerial per als Jocs Olímpics 2024 que es disputaran a París. Castex ha sigut conseller regional i s’asseu en el Consell departamental del Pirineu Orientals des del 2015.

Notícies relacionades

Fins i tot fora de la seva família política és un polític molt respectat. El president socialista de Seine Saint Denis, Stéphane Troussel, només té paraules d’elogi. «No hi ha ningú més honest. Mai una mala maniobra. Diu les coses i quan diu que sí s’hi compromet a fons. A més és molt simpàtic. No me n’he creuat gaires com ell en la meva carrera», ha dit a ‘Le Monde’. «Treballa a la velocitat de la llum posant calma en tot moment», recorda al mateix diari un antic membre del Gabinet de Xavier Bertrand.

Definit sovint com un ‘gaullista social’, els mitjans francesos el comparen amb Jean Pierre Raffarin, primer ministre de Jacques Chirac, fidel col·laborador i disposat a executar les decisions de l’Elisi sense fer-li ombra al president. 

Temes:

França