REVÉS A L'AGENDA CONSERVADORA

El Suprem dels EUA preserva el dret a l'avortament

El conservador jutge Roberts s'afegeix a quatre progressistes per tombar una restrictiva llei de Louisiana

La decisió representa una clatellada per a Trump, que ha aconseguit una majoria conservadora

zentauroepp48272042 sue klein  l  and keir jorgensen  r  pose for a photo as abo200629182313

zentauroepp48272042 sue klein l and keir jorgensen r pose for a photo as abo200629182313 / ANNA GASSOT

2
Es llegeix en minuts
Idoya Noain

Un dels aspectes més rellevants de l’arribada a la Casa Blanca de Donald Trump va ser el seu poder per col·locar jutges al Tribunal Suprem, on els seus dos nomenaments han creat una majoria conservadora que feia témer pel futur d’alguns drets aconseguits, especialment el de l’avortament. Aquest dilluns, no obstant, en el primer cas davant d’aquest alt tribunal de majoria conservadora sobre la qüestió, l’agenda antiavortament i la de Trump han patit una important derrota. Quatre jutges progressistes i el president del Suprem, John Roberts, han aconseguit una majoria 5-4 per dictar sentència contra una restrictiva llei de Louisiana del 2014. El dret a l’avortament ara per ara sobreviu als EUA, tot i que continua cridat a ser un dels elements centrals de guerra cultural i política al país i en les eleccions presidencials de novembre. 

La norma de Louisiana, que mai va arribar a aplicar-se, pretenia establir que els metges que practiquen avortaments havien de tenir drets d’admissió a hospitals pròxims. Aquest requeriment a la pràctica hauria deixat tot l’estat amb només un doctor i una clínica, a Nova Orleans, capaç de practicar interrupcions d’embaràs.

Per declarar inconstitucional la llei ha sigut fonamental el paper de Roberts, un conservador nomenat per George Bush, com ja ho va ser fa un parell de setmanes en una altra victòria progressista, quan amb el seu vot va recolzar l’expansió de les proteccions federals a treballadors homosexuals i transgèneres. En el cas de la llei de Louisiana ha argumentat el seu vot en contra apel·lant a la doctrina «stare decisis» de respecte als precedents, ja que fa quatre anys el Suprem ja va tombar una llei pràcticament idèntica de Texas com a inconstitucional, al considerar que era mèdicament innecessària i restringia considerablement l’accés de les dones a l’avortament.

Respecte al precedent

En aquesta decisió del 2016 Roberts va votar amb la minoria considerant que la llei de Texas era constitucional i en la seva decisió d’aquest dilluns ha escrit que continua pensant que aquell cas «es va decidir equivocadament». Una vegada que l’alt tribunal va assentar el precedent, no obstant, Roberts se sent obligat a respectar-ho. «‘Stare decisis’ ens instrueix a tractar igual casos semblants», ha escrit.

Notícies relacionades

La decisió del Suprem ha sigut aplaudida celebrada per grups que treballen en drets de les dones i des del Partit Demòcrata, però s’interpreta també com un recordatori de la necessitat de protegir el dret a l’avortament, reconegut des del 1973 per la sentència Roe v. Wade,  codificant-lo en una llei federal.

Serà també un tema transcendental en les pròximes eleccions, on una victòria de Trump podria garantir escorar amb més contundència cap al conservadorisme al Suprem. En el seu primer mandat Trump ja ha aconseguit confirmar no només dos jutges de l’alt tribunal, sinó un total de 200 jutges federals.