Tens confinament d'un edifici al sud d'Itàlia

El Govern desplega l'Exèrcit davant dels enfrontaments amb immigrants búlgars a prop de Nàpols

zentauroepp53897140 mondragone  italy   26 06 2020   italian mmilitary secure a 200626162453

zentauroepp53897140 mondragone italy 26 06 2020 italian mmilitary secure a 200626162453

2
Es llegeix en minuts
IRENE SAVIO

Mondragone, un poble de 28.000 habitants a 55 quilòmetres al nord de Nàpols, on resideix un gran nombre d’immigrants jornalers que treballen al sud d’Itàlia, viu aquest divendres amb gran tensió la decisió de les autoritats de confinar alguns blocs de vivendes amb 43 casos confirmats de coronavirus. La mesura, que en les últimes hores va provocar xocs entre els veïns i alguns immigrants búlgars, va portar el Govern a prendre la decisió d’enviar l’Exèrcit a la zona.

La tensió es va disparar després que alguns habitants denunciessin que els immigrants, majoritàriament búlgars que viuen en un dels edificis, es negaven a complir l’ordre de quedar-se a les seves cases i estaven abandonant el lloc. Hi va haver baralles i moments de tensió amb els veïns italians i els bombers hi van haver d’intervenir a la matinada per sufocar la crema d’un vehicle propietat d’un búlgar.

El ministre de l’Interior ha enviat un contingent de 50 militars i 70 policies a la zona. El president de la regió de la Campània, Vicenzo de Luca, ha advertit que està disposat a aïllar tota la localitat de Mondragone, de gairebé 30.000 habitants, si s’arriben a certificar més de 100 positius amb entre 3.000 i 4.000 proves. El brot és un dels més importants d’Itàlia, que està coneixent un repunt de casos. 

També a l‘Emília-Romanya

Segons les dades difoses dijous per les autoritats, Itàlia va sumar 37 morts en les 24 hores anteriors i 290 contagis, cosa que eleva a 34.678 la xifra total dels morts des de febrer per la pandèmia. L’altre focus de contagis actualment és a la regió de l‘Emília-Romanya, amb 37 casos a la província de Bolonya, i d’aquests, 30 tenen a veure amb el focus localitzat en una empresa de logística de la capital regional, que de moment només afecta treballadors seus.

L’episodi de la Campània es produeix després de mesos de relativa calma al front de la immigració. La pandèmia, de fet, ha desactivat en part el discurs xenòfob de la Lliga de Matteo Salvini, que en els últims mesos ha caigut més de 10 punts segons els sondejos. Per recuperar aquest terreny perdut, Salvini ja ha anunciat la seva intenció de viatjar dilluns a Mondragone.

Davant de l’escassetat de mà d’obra pel tancament de les fronteres, el Govern de Roma també va aprovar al maig una mesura que preveu la regularització de centenars de milers de migrants ja establerts a Itàlia i que treballen al camp o en el servei domèstic.

La persistència de situacions d’explotació laboral, la crisi econòmica i el gran ressò donat aquesta setmana a la notícia de 28 immigrants positius per coronavirus que van ser rescatats al mar per l’oenagé Sea Watch i que han sigut posats en quarantena –junt amb 200 més– ha tornat a encendre els debats. «Els de Mondragone són esclaus, no contagiadors», va escriure l’escriptor Roberto Saviano en un text en què també va argumentar que «el sud d’Itàlia és un polvorí». 

Notícies relacionades

El problema dels jornalers explotats és vell a Itàlia i no l’ha resolt una llei del 2016 que castiga els explotadors. «Hi ha jornalers que treballen interrompudament 12 hores recollint fruites o verdures per 25 euros al dia», va denunciar dijous el sindicalista africà Aboubakar Soumahoro. «¿On són les mones?», va arribar a dir un empresari, segons una conversa interceptada per la policia de Cosenza (sud), en el marc d’un megaoperatiu que aquest mes va portar a confiscar 14 empreses de la Basilicata i Calàbria i la detenció d’unes 50 persones acusades de l’explotació d’uns 200 jornalers migrants.