crisi sanitària mundial

La UE estudia mantenir les restriccions amb els EUA, Rússia i el Brasil quan reobrin les fronteres exteriors

La proposta de la Comissió Europea advoca per una obertura gradual, en funció de criteris científics, a partir de l'1 de juliol

zentauroepp53849339 11 06 2020 el alto representante de la ue para pol tica exte200624121335

zentauroepp53849339 11 06 2020 el alto representante de la ue para pol tica exte200624121335 / Chistos Dogas European Council d

4
Es llegeix en minuts
Silvia Martinez
Silvia Martinez

Periodista

ver +

Amb la majoria de les fronteres internes ja obertes, la Unió Europea estudia ara com garantir una reobertura segura de les fronteres exteriors per permetre els viatges amb tercers països a partir de l’1 de juliol, la data plantejada per la Comissió Europea per començar a eliminar les restriccions cap a la resta del món. La intenció de la UE és crear una llista amb un grup de països considerats «segurs» en la qual a priori no hi hauria ni els Estats Units ni el Brasil ni Rússia a causa de la seva alta incidència dels contagis, però, sí, la Xina, i que s’actualitzarà amb regularitat.

La proposta de l’Executiu comunitari, presentada fa dues setmanes, va recomanar als Vint-i-set establir criteris objectius, en funció de la situació epidemiològica, de la resposta contra el coronavirus donada pels governs estrangers i de les mesures de contenció durant el viatge i si la decisió té caràcter recíproc. És a dir, si el país en qüestió aplica o no prohibicions de viatge amb la Unió Europea. El pla també inclou un sistema flexible de manera que un país pugui entrar o sortir de la llista en funció de l’evolució de la situació de la Covid-19 i de possibles rebrots. 

Després d’un debat celebrat dilluns passat que no va ser concloent, els ambaixadors permanents de la UE (Coreper) han tornat a intentar tancar un acord aquest dimecres tot i que sense èxit de moment. «Els estats membres són més o menys en la mateixa pàgina. Tenen clar que el criteri ha de ser la seguretat, però encara no s’ha pres una decisió», han explicat fonts de la presidenta croata de la UE que han anunciat un nou intent aquest pròxim divendres amb l’objectiu d’adoptar una decisió abans que expiri la pròrroga de les restriccions el dimecres 1 de juliol.

Criteris de seguretat

L’objectiu dels Vint-i-set és definir els criteris per determinar des de quins països tercers es pot viatjar amb llibertat a la UE i des de quins no. Per exemple, que la incidència de casos sigui igual o més baixa que la mitjana europea durant els últims 14 dies, que actualment se situa en 16 per 100.000 habitants. Un requisit que no complirien ni els Estats Units ni Rússia, ni tampoc Singapur, Macedònia del nord ni molts països de Llatinoamèrica, però, sí, Corea del sud, el Japó i la Xina. Segons les mateixes fonts, altres criteris a debat són la tendència en les infeccions –si es mantenen estables o s’aposta perquè siguin decreixent–, la capacitat de les autoritats de realitzar tests, l’existència d’‘apps’ de rastreig i també les mesures de contenció, la fiabilitat de les dades i la reciprocitat en les decisions.

«És un debat molt complicat», admeten altres fonts diplomàtiques que apunten a l’existència de diferents interessos entre els estats membres tot i que hi ha consens que abans que res ha de prioritzar la seguretat i l’ús de criteris científics. «La idea és obrir de la manera més segura possible tenint tanta certesa com sigui possible», afegeix una tercera font. Segons el NYT i ‘Politico’, Croàcia, que ostenta la presidència semestral de la UE fins a l’1 de juliol, en què cedirà el testimoni a Alemanya, ha plantejat dues llistes potencials de països segurs, en funció de la resposta donada pels països tercers i la incidència dels contagis.

La primera llista tindria 47 països (amb una taxa d’infeccions per sota de 16 per 100.000 habitants), i la segona, 54 països (si s’opta per una forquilla d’entre 16 i 20 casos). Les dues llistes deixarien fora els Estats Units, però permetrien incloure entre els països segurs la Xina, el Vietnam i Austràlia. A aquests s’hi afegirien el Canadà, Turquia i Egipte si el criteri triat és la forquilla més àmplia. En tot cas, la intenció dels Vint-i-set, tal com va proposar la Comissió, és que la llista sigui flexible i s’actualitzi de manera regular. El termini més esmentat, segons fonts diplomàtiques, són dues setmanes tot i que tampoc se sap segur.

Coordinació i flexibilitat

Notícies relacionades

Igual com les seves fronteres internes, la UE va restringir l’accés a través de les seves fronteres exteriors el 16 de març. Des d’aleshores, ha prorrogat les mesures en dues ocasions, l’última vegada el 15 de juny quan Brussel·les va proposar limitar l’accés dues setmanes més i començar a eliminar les restriccions de manera coordinada i gradual, en funció de la situació epidemiològica en origen. I és que, amb les fronteres internes obertes els ciutadans procedents de països tercers que entren en territori europeu poden desplaçar-se amb llibertat pel continent. 

«Els viatges internacionals són clau per al turisme i els negocis, per reconnectar família i amics. Tot i que tots haurem de continuar anant amb compte, ha arribat l’hora de preparar l’aixecament de les restriccions amb aquells països en situació sanitària similar a la de la UE», defensava fa dues setmanes la comissària Ylva Johansson sobre una decisió que continua sent nacional.