Crisi sanitària

Les festes il·legals augmenten els contagis per coronavirus a Portugal

Les convocatòries per les xarxes socials aglutinen centenars de joves a platges i miradors

zentauroepp53538523 topshot   people enjoy the sun at carcavelos beach in cascai200622125235

zentauroepp53538523 topshot people enjoy the sun at carcavelos beach in cascai200622125235 / PATRICIA DE MELO MOREIRA

2
Es llegeix en minuts
El Periódico / Efe

Les festes il·legals amb centenars de joves convocats majoritàriament a través de les xarxes socials i l’augment de casos a l’àrea de Lisboa són els principals esculls que afronta Portugal en aquests dies per al control de la Covid-19. En els moments més durs de la pandèmia, el país veí va ser considerat exemple a seguir en la gestió de la crisi sanitària pels seus baixos índexs tant de contagis com de morts.

La policia de seguretat pública (PSP) portuguesa va dispersar aquest cap de setmana una festa il·legal nocturna amb més d’un miler de persones a la platja de Carcavelos, a Cascais (Lisboa), quan el màxim permès per a aquest tipus de reunions són 20 participants. Els agents van trigar dues hores a acabar amb la festa perquè els joves van intentar formar grups més reduïts al llarg de la platja.

A la matinada d’aquest diumenge, la policia de Braga (nord) va haver de desallotjar l’esplanada coneguda com Campo das Hortas, on s’havien concentrat més de 200 joves en una altra convocatòria il·legal.

Música i alcohol

També a Porto, la segona ciutat del país, la policia va intervenir ahir a la nit per acabar amb una aglomeració de diverses desenes de joves al centre.

Reunions d’aquest tipus comencen a ser habituals també en parcs i miradors de Lisboa, com l’emblemàtic mirador de Graça, on ahir a la nit es van reunir desenes de joves en una improvisada festa amb música i alcohol.

El 7 de juny van saltar les alarmes a la regió del sud de l’Algarve, la més turística del país, a causa d’una festa celebrada per un grup esportiu de la localitat d’Odiáxere (Lagos).

La festa va provocar un brot de contagis de Covid-19 que ha afectat almenys 90 joves i el Govern lusità ha instat la fiscalia que iniciï les investigacions perquè els organitzadors n’assumeixin les conseqüències.

El primer ministre, António Costa, va insistir ahir a la nit que «la millor manera de ser solidaris és que tothom compleixi les regles». També el president de Portugal, Marcelo Rebelo Sousa, ha fet una crida a la responsabilitat i ha demanat als joves que donin exemple. «La majoria dels joves són conscients, però una minoria pensa que la pandèmia ja ha passat, i és fals, el virus és aquí», va assegurar el president. 

Un altre front de preocupació són els brots a les residències de gent gran, com el que s’ha detectat a Reguengos de Monsaraz –un dels punts més turístics de l’Alentejo, pròxim a la frontera amb Espanya– que ha deixat 56 positius –40 avis i 16 treballadors– i que podria estendre’s a causa dels contactes amb veïns d’altres localitats.

L’expansió de la malaltia en les últimes setmanes amenaça els èxits obtinguts per Portugal en l’inici de la pandèmia, que van col·locar el país com un exemple a seguir a Europa.

Ara, no obstant, Portugal registra un dels més alts índexs de contagis de la regió, amb especial incidència a Lisboa i la seva àrea metropolitana, on s’estan detectant una mitjana de 250 casos diaris. L’augment dels casos és més acusat en districtes industrials, en activitats com ara la construcció, els temporers i barris perifèrics.

«Focus localitzats»

Notícies relacionades

El primer ministre insisteix a atribuir l’augment de casos a la pràctica de tests massius i afirma que es tracta de «focus bastant localitzats». El virus continuarà sent una amenaça mentre no es trobi vacuna; per això, va dir ahir a la nit Costa, «o ens quedem a casa o per sortir hem de complir les regles».

Portugal, que és un dels països d’Europa que més tests practica per habitant, registra el 1.528 morts per coronavirus i suma 38.841 contagis, 16.537 de localitzats a la regió de Lisboa i vall del Tajo.