EXPECTACIÓ ALS EUA

Trump torna a la campanya amb poc públic i bromes sobre la Covid

La modesta assistència al seu míting de Tulsa revifa la preocupació dels republicans per la caiguda del seu líder a les enquestes

El president dels EUA ignora el debat sobre el racisme i acusa Joe Biden de ser una 'marioneta' de l'esquerra radical

President Donald Trump walks on the South Lawn of the White House in Washington, early Sunday, June 21, 2020, after stepping off Marine One as he returns from a campaign rally in Tulsa, Okla. (AP Photo/Patrick Semansky)

President Donald Trump walks on the South Lawn of the White House in Washington, early Sunday, June 21, 2020, after stepping off Marine One as he returns from a campaign rally in Tulsa, Okla. (AP Photo/Patrick Semansky) / Patrick Semansky (AP)

3
Es llegeix en minuts
Ricardo Mir de Francia

S’havia concebut com un bany de multituds per rellançar la campanya del president dels Estats Units i escenificar alguna cosa semblant a la tornada de la normalitat, però no va funcionar. El primer míting de Donald Trump en més de tres mesos, celebrat a Tulsa (Oklahoma), va estar marcat per una afluència de públic molt més modesta del que és habitual, amb un terç de la grada buida i molt poca gent davant l’escenari, d’acord amb les cròniques locals i les imatges de televisió. La pantalla gegant instal·lada a l’exterior per als milers de persones que teòricament s’havien de quedar fora per l’aforament complet del poliesportiu es va haver de desmantellar per falta de públic. I, per a súmmum, sis trealladors de la campanya de Trump van donar positiu per Covid-19 abans que comencés el míting.   

No són bones notícies per a un president que ha vist com s’ennuvolaven les seves perspectives de reelecció al novembre per la seva gestió del coronavirus i l’aturada econòmica. La caiguda a les enquestes és generalitzada i ha disparat la preocupació entre els republicans, conscients que el país és molt lluny d’haver deixat enrere la pandèmia per molt que s’hagin aixecat els confinaments. La campanya de Trump va carregar les culpes de la decebedora entrada als grups de manifestants que van pul·lular pels voltants, a qui va acusar d’haver bloquejat les entrades. «Els manifestants radicals, sumats a les incansables escomeses dels mitjans, van provar d’acovardir els simpatitzants del president», va dir la seva campanya. L’aforament màxim era de 19.000 persones. 

Aspecte del recinte del míting de Tulsa, amb molts seients buits. / ALBERT HALIM (EFE)

Però el cert és que la jornada va transcórrer amb molta més harmonia de la prevista i només una persona va ser arrestada abans del míting, segons la policia de Tulsa. «La majoria silenciosa és més forta que mai», va proclamar Trump recorrent al concepte popularitzat al seu dia per Richard Nixon. Les seves gairebé dues hores de parlament van combinar els greuges habituals contra els mitjans, els demòcrates o els jutges, amb el repàs de les fites del seu primer mandat i llarguíssims monòlegs còmics per explicar recents moments enutjosos com les dificultats que va tenir per descendir d’una rampa a West Point, que van donar peu a tota classe d’especulacions sobre el seu estat de salut.

Trump amb prou feines va entrar en el debat sobre el racisme que recorre el país. Ni tan sols va esmentar George Floyd i va passar completament per alt la sinistra història de Tulsa, on el 1921 es va produir un pogrom contra la població negra en què van ser assassinats 300 afroamericans i es van cremar barris sencers, inclòs l’anomenat Wall Street negre. Les poques paraules sobre el tema van demostrar el seu recolzament a la policia i condemnar l’enderrocament d’estàtues confederades i dels artífexs de la conquesta d’Amèrica. «La multitud desfermada d’esquerres està provant de vandalitzar la nostra història i profanar els nostres bonics monuments», va dir abans d’anunciar que proposarà una llei per empresonar durant un any tots aquells que participin en la demolició d’estàtues. «Volen demolir la nostra herència per imposar al seu lloc un règim repressiu». 

Còlera presidencial

Notícies relacionades

Trump va acusar Joe Biden, el seu rival demòcrata al novembre, de ser «una marioneta indefensa de l’extrema esquerra», tot i que encara no sembla haver trobat la tecla que li va permetre demonitzar amb èxit Hillary Clinton el 2016. Les mascaretes no eren obligatòries al recinte i molt pocs les portaven, malgrat que es van repartir a l’entrada i es va prendre la temperatura als assistents. Tampoc se la va posar el president, que va entrar en còlera després de saber que la seva campanya va informar a la premsa que sis dels seus empleats havia donat positiu abans del míting. 

Més de 120.000 nord-americans han mort per la pandèmia, però Trump va dir que ha fet una «feina fantàstica» i va tornar a burlar-se del virus, que va anomenar «Kung Flu», un joc de paraules que en minimitza la importància i li afegeix aires xenòfobs. Fins i tot va arribar a dir que vol que es redueixi el nombre de proves de diagnòstic fetes, unes proves a l’alça que la seva Administració ha utilitzat per provar de justificar el repunt de contagis en nombrosos estats i la incapacitat del país per doblegar la corba. Poc després, la Casa Blanca va provar d’anticipar-se a la tempesta afirmant que havia sigut una broma.