Cimera d'alt nivell

La Xina i els EUA preparen una reunió a Hawaii per llimar asprors

El secretari d'Estat nord-americà, Mike Pompeo, tindria una trobada amb representants del Govern xinès, segons fonts pròximes a les negociacions

zentauroepp53269703 us secretary of state mike pompeo steps away from the podium200430211358

zentauroepp53269703 us secretary of state mike pompeo steps away from the podium200430211358 / ANDREW HARNIK

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

Les tenses relacions entre la Xina i els EUA van portar a finals de maig el gegant asiàtic a acusar el Govern de Donald Trump de portar les seves relacions a la «vora d’una nova guerra freda», i assegura que, a més de la Covid-19, hi ha un «virus polític» que es propaga pel país nord-americà. Tres setmanes més tard d’aquest conflicte diplomàtic, els governs de les dues potències estarien enllestint els preparatius per celebrar una cimera d’alt nivell a Hawaii en un intent de resoldre les múltiples tensions que han deteriorat les seves relacions, segons fonts pròximes a les negociacions al portal Politico i al ‘South China Morning Post’. Es desconeix la data aproximada en què tindria lloc la trobada. 

Partint d’aquesta informació, que recull Europa Press, la delegació nord-americana estaria encapçalada pel secretari d’Estat, Mike Pompeo, que es veuria les cares amb una figura pròxima als Estats Units, l’exministre d’Exteriors i actual director de la comissió d’Exteriors del Partit Comunista Yang Jiechi. En cas que aquests contactes culminessin, serà la primera vegada que alts responsables dels dos països es reuneixin en persona per intentar abordar els múltiples punts de fricció que els enfronten.

A principis de juny, el president Donald Trump va amenaçar de revocar l’estatus especial de Hong Kong després que la Xina aprovés una resolució per promulgar una llei de seguretat nacional al territori, una decisió que Washington entén com una ingerència en la independència parcial de què disfruta la ciutat.

No obstant, la fricció més greu va tenir lloc per la pandèmia del coronavirus originada a la ciutat xinesa de Wuhan. Trump, que l’ha descrit com «la plaga xinesa», va denunciar que el gegant asiàtic va ocultar el veritable impacte de la malaltia fins que va ser massa tard per contenir-la.

Notícies relacionades

Aquestes declaracions van enfurismar el Govern xinès, que van acusar els EUA de fer crítiques infundades per ocultar la seva mala resposta a la crisi.

Aquests encreuaments d’acusacions van tenir lloc enmig de delicades converses per solucionar el conflicte comercial que els dos països mantenen des de fa mesos, i que va ser el tema principal de l’última reunió d’alt nivell, el 15 de gener passat a Washington, quan el vice-primer ministre xinès, Liu He, i el president Trump van ratificar un cert alleujament de la tensió amb la firma d’un nou acord comercial de caràcter preliminar.