POTENCIAL DE TENSIÓ

La intel·ligència dels EUA creu que la Xina falseja a la baixa les seves dades de coronavirus

Un informe diu que les xifres de contagis i morts que dona Pequín són intencionadament incompletes

zentauroepp52961144 coronavirus wuhan200329102038

zentauroepp52961144 coronavirus wuhan200329102038 / NOEL CELIS

2
Es llegeix en minuts
Idoya Noain
Idoya Noain

Corresponsal als EUA

Ubicada/t a EUA

ver +

Un informe classificat preparat per la comunitat d’intel·ligència dels Estats Units i presentat la setmana passada a la Casa Blanca ha arribat a la conclusió que la Xina ha donat xifres falses sobre contagis i morts per coronavirusminimitzant-ne les dues. L’agència Bloomberg ha donat aquest dimecres l’exclusiva sobre el document, citant tres fonts anònimes del Govern de Washington.

Tot i que les fonts no han volgut comentar detalls sobre l’informe han explicat que el seu nucli és que les dades de la Xina són intencionadament incompletes. Dues de les tres fonts han parlat directament de dades falses. Públicament la Xina ha reconegut uns 82.000 casos detectats i 3.300 morts. Mentrestant, als EUA ja hi ha més de 190.000 positius i més de 4.000 morts.

Tot i que altres països són també sospitosos de no estar oferint públicament tota la informació, entre ells l’Iran, Rússia, Indonèsia o Corea del Sud, el focus de l’atenció està posat des del primer moment a la Xina, on va començar la pandèmia.

Trump i Pence

La setmana passada, quan els EUA van superar la Xina en nombre de casos, el president nord-americà, Donald Trump, va denunciar: «No se sap quines són les xifres de la Xina. La Xina et diu números i... simplement no ho saps». Hores després, no obstant, va parlar per telèfon amb Xi Jinping i l’endemà va penjar un tuit expressant «molt respecte» pel treball del líder xinès en la crisi.

Notícies relacionades

El vicepresident dels EUA, Mike Pence, ha responsabilitzat aquest dimecres, almenys de forma parcial, la dubtosa informació de Pequín de retards en la resposta dels EUA.  En una entrevista a la CNN ha assegurat: «Podríem haver-ho fet millor si la Xina hagués sigut més oberta amb la informació]». Quan l’entrevistador li ha preguntat si no ha afectat també a la resposta la minimització de la gravetat de la crisi que va omplir les declaracions de Trump durant algunes setmanes, Pence ha respost amb una falsedat, dient que Trump mai va restar importància a la crisi (tot i que l’hemeroteca i fins i tot el mateix compte de Twitter de Trump estan plens de frases que demostren que ho va fer, comparant-ho, per exemple, amb la grip comuna o dient que desapareixeria amb el bon temps o «com per miracle»). 

També dimecres la doctora Deborah Birx, coordinadora de la resposta al coronavirus en el grup de treball de la Casa Blanca, va apuntar públicament a possibles dades incompletes facilitades per la Xina. «La comunitat mèdica va interpretar les dades xineses com que això era molt seriós, però potser no tant com del que qualsevol esperava. Crec que probablement ens faltaven quantitats significatives de dades, veient ara el que ha passat a Itàlia i a Espanya», va declarar.