crisi sanitària mundial

Alerta màxima a la Xina davant d'un rebrot del coronavirus a Pequín

La infecció s'ha registrat al mercat de Xinfadi, rebost de la capital i des d'on cada dia surten d'allà 1.500 tones de peix, 18.000 tones de verdures i 20.000 tones de fruita

pekin / periodico

3
Es llegeix en minuts
Adrián Foncillas
Adrián Foncillas

Periodista

ver +

Una taula de tallar peix ha deixat sense guarderia i escoles la quitxalla pequinesa. Així de fràgil és la normalitat post-coronavirus fins i tot als països més aplicats. La capital ha tancat la seva ratxa de gairebé dos mesos sense contagis locals amb un brot inquietant al seu principal mercat que ha forçat les autoritats a retrocedir en la desescalada. Dijous va ser diagnosticada una dona que ni havia arribat de l’estranger ni havia estat en contacte amb viatgers. La llista s’havia ampliat aquest migdia a set, tots relacionats amb el mercat de Xinfadi. La immediata i massiva campanya de tests ha llançat ara per ara 45 infectats després de 517 proves d’àcid nucleic.

Xinfadi és el rebost de la capital. Cada dia surten d’allà 1.500 tones de peix, 18.000 tones de verdures i 20.000 tones de fruita cap a restaurants i supermercats. El brot, doncs, té un enorme potencial de propagació. El districte de Fengtai que l’acull, al sud de Pequín, ha declarat l’«emergència de temps de guerra» i els seus carrers han sigut presos per policies i soldats que ja han tancat i acordonat el mercat. També han ordenat la reclusió dels veïns en una dotzena de complexos de vivendes veïnes.

Els operaris han detectat el patogen en 40 de les 5.000 mostres ambientals preses al mercat i les investigacions preliminars apunten a una taula per tallar salmó importat com a focus d’infecció. Han sigut suficients unes quantes hores perquè les grans cadenes de supermercats de Pequín retiressin el salmó de les seves prestatgeries i fins i tot a Chengdu, a l’altra punta del país, han pres la mateixa precaució. Les autoritats de la capital van aclarir que estan prenent mesures per evitar el desproveïment dels seus més de 20 milions de ciutadans.

La cinquantena de nous positius, tots asimptomàtics, suposa un repte majúscul per a les autoritats sanitàries xineses. En els pròxims dies tenen previst estendre les proves als 2.000 treballadors de Xinfadi, a tots els clients que el van trepitjar en les dues últimes setmanes i als seus contactes. Són xifres macroeconòmiques si atenem que per les seves més de cent hectàrees passen cada dia més de 50.000 persones. La conscienciosa tasca de rastreig ha arribat ja fins a la província septentrional de Liaoning, on han sorgit dos casos més asimptomàtics que haurien sigut encomanats per un treballador del mercat pequinès.

Densitat demogràfica

Notícies relacionades

Xinfadi torna l’eco de Huanan, la llotja de Wuhan de la qual presumiblement va sorgir el coronavirus el desembre passat. Per a Feng Zhangchun, expert del Col·legi Mèdic Tongji, aquesta cinquantena de casos revela que el virus s’està expandint per la comunitat de forma similar a aquelles primeres setmanes a Wuhan. «Si no es controla amb rapidesa, el virus afectarà molta gent en poc temps a causa de la gran densitat demogràfica. Pequín ha d’incrementar les mesures de precaució amb urgència», ha declarat al diari hongkonguès South China Morning Post.

El brot refresca els temors sobre la segona onada i recorda que n’hi ha prou amb una espurna per incendiar la prada. A la Xina no li falta agilitat ni empenta: n’hi va haver prou amb sis positius el mes passat perquè Wuhan testés els seus 11 milions d’habitants en 10 dies. Pequín sumava dos mesos sense registrar més que esporàdics casos importats de la diàspora xinesa que torna a la recerca d’un refugi. Els parcs, bars i centres comercials havien recuperat el seu nervi i setmanes enrere es va aixecar l’obligació de la mascareta en espais públics. De la magnitud del brot dependran les mesures de les autoritats. De moment ja han posposat la reobertura prevista per dilluns de guarderies i escoles, han cancel·lat els esdeveniments esportius i tancat atraccions turístiques com el cèntric Temple del Lama.

Temes:

Xina Coronavirus