Brussel·les recomana reobrir les fronteres interiors de la UE el 15 de juny

La Comissió Europea demana als governs que preparin una llista de països tercers amb els quals eliminar les restriccions de viatge

bruselas / periodico

3
Es llegeix en minuts
Silvia Martinez

Atès que la situació sanitària a determinats països tercers continua sent crítica, la Comissió Europea és partidària de començar a aixecar les restriccions per als viatgers procedents de tercers països a partir de l’1 de juliol de manera «gradual i parcial», partint d’una sèrie de principis i criteris objectius que tindran en compte les recomanacions de l’Organització Mundial de la Salut (OMS) i el Centre Europeu per a la Prevenció i Control de Malalties (ECDC) i que inclouen la situació sanitària en l’origen, la capacitat d’aplicar mesures de contenció durant el viatge i si la decisió és recíproca. 

«Els viatges internacionals són clau per al turisme i els negocis, per reconnectar família i amics. Tot i que tots haurem de continuar anant amb compte, ha arribat l’hora de preparar l’aixecament de les restriccions amb aquells països en situació sanitària similar a la de la UE», afirma la comissària d’interior, Ylva Johansson, encarregada aquest dijous de presentar la nova recomanació de la Comissió Europea que defensa que una vegada s’aixequin els controls interns dins la UE no serà necessari mantenir les restriccions de viatge amb tots els països tercers. 

Brussel·les insisteix de nou a aplicar la seva decisió amb un enfocament gradual, coordinat i uniforme, ja que una vegada que els viatgers de tercers països entri en territori europeu podran moure’s amb llibertat d’un Estat membre a l’altre. Per això, recorden que és «crucial» que els Estats membres coordinin les seves decisions i pactin una llista comuna de països tercers amb els quals reprendre la lliure circulació des de l’1 de juliol, que seria revisada regularment i que tindrà en compte diferents elements. 

Criteris per aixecar controls

Per començar, la situació epidemiològica del país i la resposta de les autoritats contra el coronavirus, les mesures de contenció durant el viatge i si la decisió té caràcter recíproc. És a dir, si el país en qüestió aixeca també la prohibició de viatge amb la UE. En tot cas, aquestes decisions s’aplicarien amb flexibilitat i si els criteris deixen de complir-se en un país concret es reintroduirien de nou les restriccions. A més, els Estats membres continuaran mantenint la potestat de rebutjar l’entrada d’un ciutadà tercer que representi una amenaça per a la salut pública, fins i tot encara que procedeixi d’un país al qual no s’apliquen restriccions.

A l’espera de la negociació d’aquesta possible llista, la Comissió proposa eliminar les restriccions de viatge des de l’1 de juliol amb tots els països dels Balcans occidentals –Albània, Bòsnia i Hercegovina, Kosovo, Montenegro, Macedònia i Sèrbia–, ja que la situació epidemiològica és similar i fins i tot millor que la que hi ha a la UE. A més, tot i que es continuïn mantenint les restriccions, Brussel·les recomana aplicar excepcions a determinats col·lectiusestudiants de tercers països, treballadors essencials per a l’activitat econòmica, ciutadans de tercers països residents legalment a la UE així com familiars de ciutadans i residents europeus. 

Sense controls interns per al 15 de juny

Notícies relacionades

Per possibilitar l’obertura de les fronteres exteriors, els 27 hauran d’haver eliminat abans els controls a les fronteres internes. Alguns ja ho han fet, la majoria han anunciat la seva intenció de fer-ho per al 15 de juny i casos aïllats com Espanya no ho faran fins a finals de mes. Malgrat aquesta intenció del Govern de Pedro Sánchez, Brussel·les aquest dijous ha apressat els Estats membres a finalitzar els procediments per eliminar les restriccions a la lliure circulació de persones i els controls interns per a mitjans de mes. «La situació està convergint i va a millor», ha indicat aquest dijous Johansson, que insisteix que, ja que tots els Estats membres apliquen mesures de distanciació social, no és necessari mantenir les fronteres internes tancades. 

La recomanació també inclou una petició als governs europeus perquè reprenguin l’emissió de visats amb els 105 països que requereixen autorització per entrar a la UE. Les decisions van quedar suspeses amb l’arribada de la pandèmia de la Covid-19 i, segons Brussel·les, han de ser represes de manera sincronitzada i amb un enfocament harmonitzat. Cada any, segons estimacions de la Comissió, els governs europeus emeten uns 15 milions de visats d’entrada. El mes de maig, no obstant, com a resultat de les restriccions es van emetre menys del 2% de les que es concedeixen habitualment.