10 d’ag 2020

Anar al contingut

en presó preventiva des de maig

Dues 'influencers' egípcies, a judici penal pels seus vídeos «immorals»

Les joves, amb centenars de milers de seguidors a les xarxes socials, estan acusades de contravenir «els principis i valors de la societat» del seu país

Efe

Dues 'influencers' egípcies, a judici penal pels seus vídeos «immorals»

La fiscalia egípcia ha decidit avui enviar a judici penal dues conegudes ‘influencers’ a les xarxes socials, que estan en presó preventiva des de maig per publicar uns vídeos a internet que contravenen «els principis i valors de la societat». 

Les dues principals acusades són Mawada Eladhm, una jove que té 1,7 milions de seguidors a Instagram, i Haneen Hossam, que compta amb més d’1,5 milions de subscriptors al seu canal de YouTube, així com tres acusats més que no han sigut identificats per la fiscalia. 

Comptes especials a internet per cometre «crims»

En un comunicat, es va informar que també s’ha ordenat que els acusats continuïn en presó preventiva, que va ser renovada per 15 dies més per a Hossam després que la fiscalia hagi trobat «una nova prova a l’examinar els seus dispositius electrònics confiscats». 

Les dues ‘influencers’ estan acusades de contravenir «els principis i valors familiars de la societat egípcia» a través de «comptes especials a internet», que han creat i administrat per cometre aquests «crims». 

Tres acusats més

La fiscalia va agregar que els altres tres acusats van participar en aquests delictes i un d’ells tenia en la seva possessió «programes» –no autoritzats per les autoritats competents ni per la llei egípcia– per «facilitar aquests crims» i va ajudar una de les joves a «ocultar evidències del crim». 

Un dels crims és «tràfic de persones», segons la nota, ja que les autoritats consideren que Hossam estava incitant noies a publicar contingut ‘online’ a canvi de diners, i que ella mateixa va rebre una transferència al seu compte bancari. 

Vídeos a TikTok

La jove, que es cobreix el cap amb el vel islàmic, és coneguda pels seus vídeos a TikTok en què canta i balla, i de vegades dona consells a altres egipcis de la seva edat sobre diferents assumptes, com els seus estudis. 

Mentrestant, Eladhm mostra als seguidors a les xarxes socials el seu estil personal, com els cabells de colors pastís, el seu cotxe o la seva casa, a més de comentar qüestions d’actualitat. 

Criticades en la conservadora societat egípcia

Totes dues han sigut criticades en la conservadora societat egípcia, en què les noies solen estar severament tutelades per les seves famílies. 

Des del començament de l’emergència pel coronavirus a Egipte i el consegüent augment de l’ús de les xarxes socials, les autoritats han detingut diverses persones per difondre informació sobre la Covid-19 o qualsevol altre contingut sensible

Temes: Egipte