repressió policial

Un estudiant egipci de la universitat de Granada, detingut i torturat a Egipte

L'activista Patrick George Zaki va ser arrestat divendres passat a l'aeroport del Caire i està en presó preventiva acusat d'«incitar a la protesta» i de «difondre notícies falses»

zentauroepp52249845 int200212181908

zentauroepp52249845 int200212181908 / FABIO FRUSTACI

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

La policia egípcia manté detingut des de divendres passat l’estudiant egipci de la universitat de Granada Patrick George Zaki, acusat de «difondre notícies falses» i «incitar a la protesta», entre altres càrrecs. Segons ha denunciat el seu advocat, Samuel Tharwat, el noi, de 27 anys, ha sigut sotmès a tortures durant els interrogatoris. Zaki, afiliat a l’oenagé Inciativa Egipcia per als Drets Personals, estudia a la universitat de la ciutat italiana de Bolonya un màster centrat en estudis de gènere, coordinat pel centre d’estudis granadí.

Zaki va ser detingut només arribar a l’aeroport del Caire, on va arribar per passar uns dies amb la seva família. Allà mateix va ser emmanillat i interrogat amb els ulls tapats, segons el seu advocat, durant 17 hores. Després va ser traslladat a la presó de Mansura, la seva ciutat natal, situat a uns 120 quilòmetres al nord-est de la capital egípcia. El lletrat va denunciar que l’activista de drets humans va patir cops a l’estómac i l’esquena, així com descàrregues elèctriques. La Fiscalia d’Egipte va informar que Zaki estarà 15 dies en presó preventiva mentre duri la investigació sobre els càrrecs que se li imputen, entre els quals hi ha llançar consignes per enderrocar l’Estat i «incitar a cometre violència i crims terroristes».

«Encara no entenem les acusacions contra Patrick. El nostre fill mai ha sigut un perill per a ningú, sinó que va ser un constant recolzament i una ajuda per a tanta gent», ha assenyalat en un comunicat, difós a través de les xarxes socials, la família del jove estudiant.

Onada de repressió

Notícies relacionades

L’última onada de repressió a Egipte es va registrar el mes de setembre passat quan, segons xifres del Centre Egipci de Drets Econòmic i Socials, 4.300 persones van ser detingudes i 3.700  acusades formalment per la Fiscalia després d’una sèrie de protestes als carrers. Tant Amnistia Internacional com la Universitat de Granada exigeixen «la posada immediata en llibertat» del jove estudiant.

Tot i que el cas continua sense resoldre’s, la fiscalia italiana va considerar fa dos anys, després d’una investigació, que cinc membres de la policia i de la seguretat nacional egipcis havien  participat en la desaparició i mort del jove estudiant de la ciutat de Bolonya, que duia a terme una treball de camp sobre els moviments obrers a Egipte.

Temes:

Egipte