BONES PERSPECTIVES SANITÀRIES

La pandèmia està «controlada» a França, segons el Consell Científic

L'organisme que assessora l'Elisi assegura que la possibilitat de decretar un nou confinament de la població és «extremadament baixa»

53655398 60

53655398 60 / Thibault Camus (AP)

2
Es llegeix en minuts
Efe

L’epidèmia de la Covid-19 està «controlada» a França i la possibilitat de decretar un nou confinament de la població és «extremadament baixa» fins i tot encara que hi hagi una segona onada, va assegurar aquest divendres el president del Comitè Científic que assessora el Govern, Jean-François Delfraissy.

En declaracions a la ràdio France Inter, Delfraissy ha reconegut que el virus «continua circulant», sobretot a la regió de París, però ho fa «a petita velocitat», cosa que ha reduït de manera dràstica el nombre de contagis diaris.

De les desenes de milers que es registraven en el moment més dramàtic de la pandèmia, uns 80.000 diaris a principis de març, s’ha passat ara a un miler, segons el professor, que va destacar aquesta «reducció important».

Junt amb ella, Delfraissy va assegurar que el país s’ha dotat dels «mitjans per detectar els nous casos».

Preparats 

«Tenim els tests, tenim un sistema d’aïllament i de detecció de les persones encomanades que permet evitar l’extensió», va assenyalar el científic que dirigeix el comitè que assessora l’Executiu.

Aquest grup de científics ha identificat quatre escenaris d’evolució de la pandèmia, que van del control, en el qual Delfraissy va situar actualment el país, fins a una «degradació crítica» que desbordi les autoritats, com ja va passar al març.

El científic ha assenyalat que l’escenari més possible per a França és el primer, en el qual la pandèmia estigui sota control, com està actualment gràcies al confinament i al fet que «sembla que el virus és sensible a certa temperatura».

Malgrat tot, va assegurar que els ciutadans han de mantenir certes mesures de seguretat i higiene perquè, ha assegurat, «ara tothom és sanitari de si mateix».

Conseqüències del confinament

En cas que s’arribi al quart escenari, Delfraissy ha assegurat que serà «extremadament difícil» decretar un nou confinament generalitzat «per raons humanes, socials, econòmiques i també sanitàries», ja que aquesta mesura també té conseqüències en la salut.

Davant això, va preconitzar mesures restrictives a les grans ciutats i, sobretot, un confinament voluntari de la població més vulnerable, incloent-hi les residències per a la tercera edat.

Notícies relacionades

«Ara sabem que aquesta malaltia els joves poden tolerar-la, poden ser infectats sense tenir episodis greus. Podem deixar que el virus circuli entre la població més jove. Després hi ha la població de més edat, més fràgil, les residències de gent gran, que corren més riscos», va assegurar.

Delfraissy va reconèixer que Alemanya va gestionar la crisi millor que França, que ho va fer de manera similar «a Itàlia o Espanya», però ara «la situació és similar» perquè s’ha apostat per generalitzar els tests.