SANITAT DE MASSES

Itàlia posa en marxa la seva aplicació per controlar els positius per coronavirus

L'app, batejada com a Inmuni, és voluntària, anònima i no geolocalitzarà els seus usuaris

Informarà els que se la descarreguin de si han estat en contacte amb algun contagiat

zentauroepp53563957 people ride electric scooters of italian american intra urba200529214254

zentauroepp53563957 people ride electric scooters of italian american intra urba200529214254 / ANDREAS SOLARO

3
Es llegeix en minuts
Rossend Domènech
Rossend Domènech

Corresponsal a Roma

ver +

La setmana que ve hauria d’entrar en funcionament a Itàlia de forma experimental en tres autonomies el sistema denominat Inmuni. Es tracta d’una aplicació telefònica per ‘caçar’ els positius de Covid-19 que, conscients o no, es desplacen tranquil·lament contagiant els altres.

Aquesta app, voluntària, anònima i sense geolocalització, sinó a través de codis que canvien contínuament, ‘descobreix’ les persones amb qui un positiu ha entrat en contacte i els avisa. L’objectiu és conèixer i aturar la difusió del coronavirus durant les etapes de desconfinament i la convivència amb el virus fins que no es descobreixi una vacuna.

L’aplicació és l’última baula d’un procés que des de Wuhan (Xina) fins als EUA, passant per Europa, les autoritats han estat buscant i perfeccionant per adaptar les possibilitats de la tecnologia a la sanitat de masses, una cosa que des del gener cada país ha fet a la seva manera.

Equilibri entre control i privacitat

Inmuni és la concreció italiana de les línies directores aprovades per la Unió Europea (UE) el 15 d’abril passat i ampliades el 27 del mateix mes. Un sistema que, en la seva aparença i tal com està sent presentat a Itàlia per diaris i televisions, constituiria un equilibri entre el control i la privacitat, la «innovació i els principis democràtics», com va subratllar la UE. «Hem de sortir junts d’aquesta situació sense renunciar als nostres principis», van dir des de Brussel·les. Per la qual cosa la tecnologia haurà de ser voluntària, aprovada per les autoritats sanitàries, protegir la privacitat, funcionar amb dades anònimes i encriptades i els bancs de dades hauran de tenir una data de caducitat. En altres latituds, han fet els controls amb modalitats més peremptòries.

Era un dia del mes de març passat, a Singapur. El directiu anglès d’una indústria va pujar a un taxi a la tarda, als sis minuts havia arribat a la seva destinació i va pagar. Amb el seu mòbil. Dos dies després va rebre una trucada en la qual una veu humana li va preguntar: «¿Dimecres passat vostè va utilitzar un taxi a les 18.47?». Després de la resposta afirmativa, la veu li va informar que poc abans i al mateix taxi havia pujat un ciutadà contagiat de coronavirus. L’home era un dels milers «guardians del poble» nomenats per controlar la difusió del virus.

En aquells dies, a Wuhan, on es va iniciar la pandèmia, la Xina havia desplegat 1.500 equips de «traçadors», formats per quatre persones, amb accés a les vivendes i a tots els bancs de dades del país (telèfons, assegurances, feina, targetes, informacions sanitàries, etc.). Amb drons de carrer que denunciaven els transgressors del confinament.

Des d’aleshores, diversos països han desenvolupat també la seva pròpia app. A Bèlgica es diu Bombit, Smittestop a Noruega, NHS Covid-19 al Regne Unit, StopCovid a França, Stopcorona a Àustria i així d’altres. A Espanya, porta el tema Carme Artigas Brugas, responsable del Govern per a la digitalització.

Codi font obert

Notícies relacionades

L’app Inmuni és una plataforma elaborada a petició de 22 països, excepte França, per Google i Apple. És de codi font obert (ja publicat), emmagatzema les dades només al mòbil, la transmissió de les informacions és per codis anònims que arriben a uns servidors sanitaris públics descentralitzats. Alemanya havia previst un únic servidor nacional, però ha reculat. A través de bluetooth l’app «caça» els contactes i el dia i temps d’exposició amb el positiu, dades que amb codis anònims passa a les autoritats sanitàries que els avisen, sense imposar res. Andrea Lisi, responsable de l’operadora que custodia els continguts digitals, ha alertat sobre la possibilitat que, tot i així, «Google i Apple puguin espiar-nos».

S’estima que el sistema funcionarà només si un 60% de la població descarrega l’app, tot i que d’altres afirmen que poden ser menys. A més de funcionar en l’àmbit nacional, el sistema haurà de ser compatible, a Europa, amb els d’altres països; si no, amb la lliure circulació de ciutadans, no seria útil per controlar la pandèmia.