crisi al país sud-americà

La fiscalia general vol declarar «organització terrorista» el partit de Leopoldo López i Juan Guaidó

El Tribunal Suprem ha de determinar ben aviat si Voluntat Popular ha de ser sancionat

Una mesura d'aquesta naturalesa podria obrir el pas a altres accions contra líders d'aquesta força

getthumbsbyfilenames

getthumbsbyfilenames

2
Es llegeix en minuts
Abel Gilbert

¿Es tanca el cèrcol al voltant de Juan Guaidó? La pregunta es va repetir a Caracas després que el Fiscal General, Tarek William Saab, demanés a la Sala Constitucional del Tribunal Suprem de Justícia (TSJ) que «determini» si  Voluntat Popular (VP), el partit de Guaidó que lidera Leopoldo López, és una «organització terrorista» susceptible «de sancions» per les seves activitats. Saab, completament alineat amb el president Nicolás Maduro, va recordar en la seva presentació el recent historial polític de VP. Segons el fiscal que va designar l’Assemblea Constituent, aquest partit va provocar danys en centres de distribució d’aliments i medicines, estacions de metro i serveis públics durant les protestes contra Maduro del 2014 que van deixar 43 morts i més de 400 ferits. Voluntat Popular, va afegir, «va realitzar un nou intent de generar una guerra civil entre l’abril i el juliol del 2017». En aquesta oportunitat «es van comptar més de 150 morts i més de mil ferits». D’acord amb el fiscal, «el cicle de conversió de VP en organització terrorista transnacional» va tenir lloc el 23 de gener del 2019. Aquell dia, Guaidó es va proclamar president «encarregat» de Veneçuela i va ser reconegut pels Estats Units i 54 Governs.

Segons la revista de Caracas ‘Tal Cual’, la sol·licitud del fiscal pretén «sepultar» el partit més intransigent amb el madurisme. Però, alhora, «busca més arguments» per detenir Guaidó. Citat per aquest mitjà, el politòleg Luis Salamanca adverteix que es pretén la inhabilitació política perpètua de Voluntat Popular. Altres analistes afirmen que el Palau de Miraflores busca col·locar el diputat Guaidó en una posició simètrica a la de Maduro, a qui Washington qualifica de terrorista. El legislador ha quedat esquitxat per la recent temptativa d’incursió armada promoguda des de l’exterior que va acabar amb almenys vuit morts i diversos detinguts als quals el Govern ha dit mercenaris. Guaidó no va fer referència a la presentació de Saab. Va preferir parlar de les protestes que van tenir lloc en diferents ciutats pels problemes en la provisió d’aigua.

Les reaccions

 «Els qui estan acusats i sol·licitats internacionalment per terroristes i narcotraficants, que tenen llaços d’amistat amb les FARC, l’ELN, Hizbul·lah, cartells de droga, i converteixen Veneçuela en promotor del terrorisme internacional, arremeten de nou contra Voluntat Popular», va assenyalar aquesta força política. VP al seu torn va qualificar Saab de «fiscal de la usurpació» perquè no va ser anomenat pel Poder Legislatiu.

Notícies relacionades

López, que es troba en la residència de l’ambaixador d’Espanya a Caracas des del fallit intent de cop d’Estat d’abril del 2019, va assenyalar a través de les xarxes socials que «Voluntat Popular no pot il·legalitzar-se ni dissoldre’s, perquè és un sentiment de llibertat, i això no ho pot acabar ni una ni mil sentències d’un tribunal inconstitucional, agenollat a la dictadura». Acció Democràtica, una força en el seu origen socialdemòcrata i que ha tingut diversos frecs amb VP, va rebutjar la «pretensió» de declarar com a «organització terrorista» a un partit opositor democràtic.

El primer vaixell de l’Iran

La moguda del fiscal general coincideix amb l’arribada a un port veneçolà del tanquer iranià ‘Fortune’. S’esperen quatre vaixells més que subministraran la gasolina que escasseja al país sud-americà. El madurisme ha considerat la seva arribada com una victòria política perquè ha eludit el bloqueig de l’administració Trump. Des de l’abril la Quarta Flota nord-americana patrulla la zona del Gran Carib. Però, a més, va ser l’Iran, acusat pels EE.UU de finançar el terrorisme, el que va desafiar les prohibicions que van fer presagiar una situació d’extrema tensió. De moment, aquesta no s’ha complert.