DESESCALADA A ITÀLIA

Aglomeracions en la nit italiana el primer cap de setmana desconfinat

Les autoritats adverteixen els joves «poc sensibles» del perill d'un repunt dels contagis

Turin (Italy), 23/05/2020.- Night life in Turin, Italy, 23 May 2020. Italy is gradually easing lockdown measures implemented to stem the spread of the SARS-CoV-2 coronavirus that causes the COVID-19. (Italia) EFE/EPA/Alessandro Di Marco

Turin (Italy), 23/05/2020.- Night life in Turin, Italy, 23 May 2020. Italy is gradually easing lockdown measures implemented to stem the spread of the SARS-CoV-2 coronavirus that causes the COVID-19. (Italia) EFE/EPA/Alessandro Di Marco / Alessandro Di Marco (EFE)

3
Es llegeix en minuts
Efe

Les aglomeracions festives han tornat a algunes ciutats d’Itàlia durant aquest cap de setmana, el primer des que el 18 de maig es va permetre més llibertat de moviment després de més de dos mesos de confinament per la pandèmia. Una situació que preocupa les autoritats en un moment en què la corba de contagis de coronavirus es manté a la baixa. Aquesta setmana el primer ministre, Giuseppe Conte, va avisar que encara no és el moment per a les festes i les celebracions.

El viceministre d’Interior, Matteo Mauri, ha advertit que Itàlia encara està en «una fase molt perillosa» perquè, tot i que els contagis cauen des de fa setmanes, es corre el risc de retrocedir si els ciutadans no respecten els protocols de seguretat. «És veritat que ara es pot sortir però s’ha de mantenir la distància de seguretat i utilitzar la mascareta. Alguns, en particular els joves, no semblen gaire sensibles a aquestes indicacions. Per això els demanem gran cautela», ha afirmat en declaracions al canal SkyTg24.

Mauri ha explicat que els alcaldes estan actuant de forma taxativa i ja s’han dut a terme milions de controls a les diferents ciutats del país, una cosa que continuarà per evitar aglomeracions als carrers i un temut repunt dels contagis.

Vida nocturna

Des de dilluns passat s’han obert els bars i restaurants i els ciutadans poden sortir lliurement dins de la seva pròpia regió, mentre que abans només podien fer-ho per treballar, comprar béns de primera necessitat, visitar els parents i fer esport.

I les zones de festa de les principals ciutats italianes han començat a recuperar la vida interrompuda fa tres mesos, tot i que no sempre respectant les mesures de seguretat contra el virus, com el metre de distància entre persones o l’ús de la mascareta.

Incompliment de normes

Ahir a la nit, a la capital, Roma, nombrosos joves, molts sense mascareta, omplien de gom a gom els barris més festius com el de Trastevere, Monti o Ponte Milvio, animats pel bon temps. S’han viscut les mateixes escenes en altres ciutats com Torí o Nàpols.

Els establiments sí que compleixen les normes i conviden a no estar gaire junts o utilitzar la mascareta, tanquen abans i disposen de gels desinfectants, taules més grans i cadires més separades, tot i que gran part de la gent va preferir quedar-se al carrer, malgrat la presència de policies. És el que va passar ahir a la nit a Nàpols (sud), amb milers de joves de festa al llarg del passeig marítim fins a la matinada, segons informen els mitjans locals.

Perusa (centre) l’alcalde, Andrea Romizi, ha ordenat el tancament a les 21.00 hores de tots els bars del centre històric fins al pròxim 7 de juny, després de veure la plaça Danti plena de gent, on divendres fins i tot va haver una baralla.

Bari (sud) ahir a la nit la policia va emetre multes per diverses aglomeracions al passeig marítim i al barri Umbertino, cor de la festa d’aquesta ciutat de l’Adriàtic. A Brescia, a la regió de la Llombardia (nord), la més afectada per la pandèmia, l’alcalde, Emilio Del Bono, va firmar una ordenança per tancar els pubs de la plaça Arnaldo durant aquest cap de setmana: «Massa persones i aglomeracions malgrat el desplegament significatiu de la policia», va dir a les xarxes socials.

Notícies relacionades

Ahir, disssabte, el president de la regió de la Llombardia, Attilio Fontana, va lamentar les imatges d’aglomeracions a diverses localitats i va dir que estava preparat per aprovar «noves restriccions» i vetllar per l’esforç de la majoria dels ciutadans durant la pandèmia.

Les aglomeracions s’han produït a moltes altres ciutats com Pescara (centre), malgrat que l’alcalde, Carlo Masci, va advertir els joves del perill d’un repunt i els va convidar a divertir-se però respectant les regles i sense caure en «excessos».