CRISI SANITÀRIA INTERNACIONAL

La Xina registra el seu primer dia sense contagis ni morts per coronavirus

La celebració de l'Assemblea Nacional Popular, amb 3.000 delegats de tot el país, certifica un nou estadi en la pandèmia

09 April 2020, China, Chongqing: High school grade students wearing face masks attend a class after the term opening was delayed due to the Coronavirus (Covid-19) outbreak. Photo: -/SIPA Asia via ZUMA Wire/dpa

09 April 2020, China, Chongqing: High school grade students wearing face masks attend a class after the term opening was delayed due to the Coronavirus (Covid-19) outbreak. Photo: -/SIPA Asia via ZUMA Wire/dpa / -/SIPA Asia via ZUMA Wire/dpa (-/SIPA Asia via ZUMA Wire/dpa)

2
Es llegeix en minuts
Adrián Foncillas

La Xina ha col·locat aquest matí el zero a la casella de nous contagis i morts per primera vegada des que comencés al gener a publicar les dades del coronavirus. La xifra és una altra fita en la victòria en aquesta «guerra popular» que mesos enrere va declarar Pequín a la pandèmia i que s’anuncia com a imminent aquests dies en què se celebra l’Assemblea Nacional Popular.

Els únics incidents ressenyats per la Comissió Nacional de Salut en les últimes 24 hores són dos casos sospitosos: un d’importat a Xangai i un altre de transmissió local a la província septentrional de Jilin. Els registres oficials parlen de 82.791 contagis i 4.634 morts, concentrats en la ciutat de Wuhan i la resta de la província central de Hubei. Només 79 contagiats continuen rebent tractament mèdic al país i 5.085 romanen en observació després d’estar en contacte amb infectats.

El tancament dictat a finals de gener en l’epicentre de la pandèmia global i les quarantenes complertes amb rigor prussià van tallar les vies de contagi. La Xina va assolir el seu pic al febrer i va experimentar un ràpid descens mentre la pandèmia s’estenia pel món. Gairebé cinc mesos després que mitja dotzena de venedors d’un mercat de Wuhan fossin hospitalitzats per una estranya pneumònia, Pequín encadena símptomes de la recobrada normalitat. El primer ministre, Li Keqiang, remarcava divendres en l’obertura del legislatiu xinès «els grans assoliments» aconseguits en la lluita contra el coronavirus però aclaria que «encara no havia desaparegut per complet».

Focus en l’economia

La celebració de l’assemblea, que havia sigut suspesa al març per la crisi sanitària, certifica que el Govern ja se sent segur per portar a la capital 3.000 delegats de tot el país. L’amenaça d’un rebrot, no obstant, explica que se sotmetessin a un doble test d’àcid nucleic, a les seves províncies i a la seva arribada a Pequín, i que romanguessin tancats en hotels fins a la confirmació del negatiu. La capital suma ja més d’un mes sense contagis locals, ha rebaixat l’estat d’alarma i aixecat l’obligació de les mascaretes en espais públics.

Notícies relacionades

La Xina ja va anunciar dos mesos enrere l’absència de contagis locals però en aquells dies se li acumulaven els importats. La por d’un rebrot arribat des de l’exterior va impulsar les restriccions de vols, la prohibició d’entrada als estrangers i quarantenes més estrictes a la comunitat xinesa que tornava a la recerca de refugi quan la pandèmia castigava al món. En aquests mesos s’han succeït els petits focus de contagi, gairebé sempre a la frontera russa, que han obligat a tancar ciutats amb la recepta de Wuhan.

La prioritat del Govern, controlada ja l’epidèmia, consisteix a reactivar l’economia i recuperar els milions de llocs de treball perduts. El discurs de Li va emfatitzar en la necessitat de mantenir les condicions de vida de la població i perseverar en l’objectiu d’erradicar la pobresa l’any que ve. El primer ministre va al·ludir a «la gran incertesa» per justificar que, per primera vegada en tres dècades, el Govern no s’aventurés amb el pronòstic del creixement econòmic.

Temes:

Xina Coronavirus