EN INVESTIGACIÓ

La primera vacuna provada en humans mostra bons resultats

'The Lancet' es fa ressò de la primera fase d'un assaig xinès que va començar fa tot just un mes

«Encara som molt lluny que aquesta vacuna estigui disponible per a tothom», adverteixen els investigadors

los resultados iniciales de una vacuna contra covid-19 indican que es segura / periodico

2
Es llegeix en minuts
Valentina Raffio

Ja comencen a arribar els primers resultats dels assajos clínics que busquen una vacuna contra la Covid-19. La revista ‘The Lancet’ acaba de publicar els resultats de l’estudi de l’Institut de Biotecnologia de Pequín, en què s’avalua la seguretat i l’eficàcia d’un fàrmac candidat a vacuna. Els primers resultats, publicats tot just un mes després d’iniciar l’experiment, suggereixen que el compost aconsegueix generar una resposta immune a partir dels 28 dies des de la seva injecció. Aquestes conclusions, encara preliminars, resulten prometedores per continuar investigant. Però no impliquen que ja hàgim trobat la vacuna definitiva. Per a això encara falta un llarg camí. 

Segons recull l’Organització Mundial de la Salut (OMS), actualment hi ha 10 candidats a vacuna que s’estan testant en humans. I 114 més que es continuen validant al laboratori. Els resultats anunciats aquest divendres corresponen a un dels primers projectes iniciats i que, ara com ara, segueix en la primera fase d’investigació. L’estudi ha comptat amb 108 participants d’entre 18 i 60 anys, reclutats a la ciutat xinesa de Wuhan, epicentre de la pandèmia. Cada un d’ells va rebre una dosi del compost experimental i, posteriorment, van passar per revisions mèdiques i exàmens de sang periòdics per analitzar si el fàrmac estava fent efecte.

Al report que publiquen aquest divendres els responsables de l’estudi, s’indica que aquesta vacuna va aconseguir generar una certa resposta immune a partir de les dues setmanes. I després de 28 dies es va observar que la majoria dels participants havien experimentat un important augment dels anticossos específics contra el SARS-CoV-2 i cèl·lules T,  les dues ‘barreres naturals’ del cos per fer front a un virus.  Paral·lelament, també es van registrar efectes adversos entre lleus i moderats. Entre aquests efectes destaquen dolor al lloc de la injecció, febre, fatiga, mal de cap i dolor muscular. També es va notificar un cas de febre extrema, falta d’alè i respiració muscular, que van cessar a les 48 hores. Aquests resultats, per tant, donarien peu a continuar investigant aquest compost. De fet, en la fase 2 d’aquest mateix estudi ja s’està provant aquesta mateixa vacuna en 500 persones més, entre les quals també se n’inclouen de més de 60 anys.

«Som lluny d’una vacuna per a tothom»

Notícies relacionades

«Aquests resultats s’han d’interpretar amb cautela. Els desafiaments en el desenvolupament d’una vacuna contra la Covid-19 no tenen precedents, i la capacitat de desencadenar aquestes respostes immunitàries no necessàriament indica que la vacuna protegirà els humans del virus. Aquest resultat mostra una visió prometedora per al desenvolupament de les vacunes, però encara estem molt lluny que aquesta vacuna estigui disponible per a tothom», adverteix Wei Chen, investigadora de l’Institut de Biotecnologia de Pequín i responsable d’aquest estudi, en un comunicat de premsa.

Els resultats d’aquest primer assaig es presenten amb les seves respectives limitacions. La mostra d’aquesta primera fase és petita i el període d’estudi ha sigut curt, «el que limita la capacitat de detectar reaccions adverses més rares a la vacuna o proporcionar una evidència sòlida de la seva capacitat per generar una reacció immune», destaquen els responsables de l’estudi. L’informe de la investigació presentat aquest divendres també recorda que s’ha completat la primera fase de l’assaig, però que les respostes més contundents no arribaran fins al 30 de desembre del 2020 (quan, previsiblement, s’acabaran les proves). Encara llavors, caldrà esperar el 20 de desembre del 2022 per donar per tancat l’estudi.