27 maig 2020

Anar al contingut

crisi sanitària

El Brasil té un nou rècord de morts per Covid-19 i passa les 20.000 defuncions

El primer cas es va conèixer al febrer i es va tardar 53 dies a arribar a les 10.000 morts. La xifra es va duplicar després en 12 dies

Bolsonaro assegura que si bé el 70% de la població es contagiarà és necessari tornar a la vida normal

Abel Gilbert

El Brasil té un nou rècord de morts per Covid-19 i passa les 20.000 defuncions

Fernando Bizerra

El president, Jair Bolsonaro, va criticar aquest dijous un projecte aprovat per la Cambra de Diputats que autoritza multar les persones que no utilitzen les mascaretes a la via pública i s’exposen a contagiar o ser contagiades de Covid-19. «Plorem els morts, però hem de tenir el coratge d’afrontar-ho. Ningú discuteix que al voltant del 70% de la població adquirirà el virus», va dir, indiferent als informes del ministeri de Salut. El Brasil ha tornat a trencar un rècord al registrar 1.188 noves morts durant les últimes 24 hores. La quantitat total de morts supera les 20.000. Els casos positius ascendeixen en tant a 310.087 i converteixen el gegant sud-americà en el tercer país del món amb més contagis, només superat pels Estats Units (uns 1,5 milions) i amb prou feines per Rússia (317.000).

El Brasil va confirmar el seu primer cas de Covid-19 al febrer i es va arribar a les 10.000 defuncions en 53 dies. Aquesta xifra es va duplicar després en 12 dies. D’acord amb el diari paulista ‘Folha’, que cita experts internacionals en salut pública, s’espera que més de 100.000 brasilers perdin la vida com a conseqüència de la crisi sanitària.  La pobresa generalitzada i la desigualtat social augmenten els factors de risc. «No hi ha dubte que l’epicentre de la pandèmia s’està mudant al Brasil. Però aquí la pandèmia trobarà una població en una condició molt, molt precària», va dir Alexandre Kalache, exmembre de l’Organització Mundial de la Salut (OMS), a ‘The Financial Times’. Les seves prediccions van causar alarma.

El general Eduardo Pazuello, ministre interí de Salut, ha reconegut que l’avanç de la pandèmia és inevitable a l’interior del país. La megalòpolis de São Paulo pateix com cap altra ciutat els efectes del coronavirus. El seu alcalde, Bruno Covas, va advertir que al ritme actual el servei de salut col·lapsarà en dues setmanes. Covas és procliu a redoblar els rigors a la ciutat més gran d’Amèrica Llatina, contra les aspiracions de Bolsonaro. El capità retirat vol obrir l’economia tant sí com no. «Tots es beneficien d’un retorn responsable al servei. L’ansietat de la població és enorme».