dol a la Casa blanca

Mor de coronavirus el majordom d'11 presidents dels Estats Units

Jerman va entrar a treballar l'any 1957 amb el republicà Dwight D. Eisenhower i es va retirar el 2012, durant el mandat de Barack Obama

Tot i que va començar com a netejador, va tardar poc a ascendir gràcies al recolzament de la primera dama Jacqueline Kennedy, va revelar una neta del mort

ms-mayordomo

ms-mayordomo

1
Es llegeix en minuts
Efe

El que va ser majordom de la Casa Blanca sota onze administracions, Wilson Roosevelt Jerman, ha mort als 91 anys de coronavirus, va informar la seva família a mitjans nord-americans.

Jerman va entrar a treballar a la Casa Blanca l’any 1957 amb el republicà Dwight D. Eisenhower (1953-1961) com a president dels Estats Units i es va retirar el 2012, durant el mandat de Barack Obama (2009-2017).

Tot i que va començar com a netejador, va tardar poc a ocupar el lloc de majordom, un ascens promogut durant la Presidència de John F. Kennedy (1961-1963) per la llavors primera dama, Jacqueline Kennedy, segons va revelar una neta de Jerman a l’afiliada local de Fox News a Washington.

Una altra neta, Shanta Taylor Gay, va dir a la CNN que el seu avi va morir el 16 de maig i el va descriure com un home que «mai va parlar de política» a casa.

«Era un home tranquil però sever. Molt generós, mai es va molestar ni es va queixar. Sempre va dir que va viure una vida beneïda», va afirmar.

La mort de Jerman va provocar el lament de diverses famílies de presidents, com els Obama, els Bush o els Clinton.

«Amb la seva amabilitat i cura, Wilson Jerman va ajudar a fer de la Casa Blanca una llar durant dècades per a les famílies presidencials, inclosa la nostra», va dir en un comunicat l’exprimera dama Michelle Obama.

«El seu servei als altres –va afegir–, la seva disposició d’anar més enllà pel país que estimava i totes les persones en les vides de les quals va estar, és un llegat digne del seu esperit generós. Vam tenir la sort de conèixer-lo. Barack i jo enviem el nostre sincer amor i oracions a la seva família».

Per la seva banda, una de les filles de George W. Bush (2001-2009), Jenna, va destacar que Jerman va fer que la Casa Blanca fos com una llar per a ells.

Notícies relacionades

«L’estimàvem, la meva família l’estimava, i el trobarem molt a faltar», va agregar.

Prop de 95.000 persones han mort als Estats Units de Covid-19, una malaltia que ha afectat de forma desproporcionada els afroamericans com Jerman.