13 jul 2020

Anar al contingut

crisi sanitària mundial

L'ONU llança una iniciativa per combatre les 'fake news' sobre el coronavirus

'Verified' se centrarà en la ciència, per salvar vides; en la solidaritat, per promoure la cooperació local i global; i en les solucions, per mobilitzar el recolzament a les comunitats més afectades

Europa Press

L'ONU llança una iniciativa per combatre les 'fake news' sobre el coronavirus

POOL New

L’ONU ha llançat aquest dijous la iniciativa mundial ‘Verified’, liderada pel Departament de Comunicació Global, amb l’objectiu de combatre la desinformació i les ‘fake news’ o notícies falses sobre el nou coronavirus.

«La desinformació es dissemina en línia, en aplicacions de missatges i de persona a persona. Els seus creadors utilitzen mètodes eficients de producció i distribució. Per contrarestar-los, científics i institucions com les Nacions Unides necessiten arribar a la gent amb informació precisa i rigorosa en què es pugui confiar», ha dit el secretari general de l’ONU, António Guterres.

La informació que proporcionarà el sistema se centrarà bàsicament en tres àrees: la ciència, per salvar vides; la solidaritat, per promoure la cooperació local i global; i les solucions, per mobilitzar el recolzament a les comunitats més afectades. A més, la iniciativa també advocarà per crear programes de recuperació que mitiguin la crisi climàtica i abordin les causes de fons de la pobresa, la desigualtat i la fam.

‘Informadors voluntaris’

Per això, des de ‘Verified’ es fa una crida a totes les persones a registrar-s’hi com ‘informadors voluntaris’ per compartir continguts fiables que mantinguin les famílies i comunitats sanes i estàlvies i en comunicació. Els voluntaris rebran diàriament continguts verificats i actualitzats perquè siguin distribuïts amb missatges «simples i atractius» que facin front a la desinformació circulant i omplin els buits d’informació.

En aliança amb les agències i equips de països de l’ONU, líders d’opinió, empreses i organitzacions civils i de mitjans de comunicació, la iniciativa distribuirà informació precisa i, a més, treballarà amb les plataformes de xarxes socials per «erradicar l’odi i les asseveracions nocives» sobre la Covid-19 que han proliferat en aquests mitjans.