Crisi sanitària internacional

Merkel i Macron proposen un fons de 500.000 milions per a la reconstrucció

Els dos líders han mantingut una reunió a través de teleconferència per presentar un pla conjunt de recuperació econòmica dels països de la UE

El fons anirà destinat a través de subvencions no reemborsables als països més afectats per la pandèmia

zentauroepp48080669 german chancellor angela merkel  right  speaks with french p190520152614

zentauroepp48080669 german chancellor angela merkel right speaks with french p190520152614 / Olivier Hoslet

3
Es llegeix en minuts
Silvia Martinez

La locomotora francoalemanya torna a engegar el motor per liderar Europa a la recerca d’una sortida a la crisi del coronavirus. Després de setmanes de desacords i discussions, París i Berlín han anunciat aquest dilluns la seva disposició a crear un nou fons de reconstrucció per rellançar l’economia europea, dotat de 500.000 milions d’euros, i destinat a ajudar els països, regions i sectors més colpejats per la pandèmia de la Covid-19. «És necessari un esforç colossal i França i Alemanya estan disposades a fer-lo», ha recalcat la cancellera alemanya, Angela Merkel, des de Berlín. «Es tracta d’una crisi inèdita que requereix una resposta europea», ha afegit Emmanuel Macron després de la reunió virtual conjunta.

La iniciativa conjunta pretén desencallar el bloqueig en el qual està immers el debat pressupostari europeu. Tot i que l’import de les transferències del nou fons de reconstrucció plantejat per París i Berlín és inferior al que ha reclamat el Parlament Europeu –almenys un bilió en ajudes no reemborsables– sí que contempla una cosa que fins ara havia sigut tabú i a què alguns socis de la UE, com Alemanya, s’havien negat en rodó: el finançament del pla a través de l’emissió de deute europeu per part de la Comissió Europea. Tota una novetat en la història europea.

La presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, ha acollit favorablement la «constructiva proposta» que reconeix l’amplitud i la mida del desafiament econòmic a què s’enfronta Europa i que posa «l’èmfasi, encertadament, en la necessitat de trobar una solució amb el pressupost europeu al bell mig». Segons ha explicat en un breu comunicat, la iniciativa francoalemanya va «en la direcció de la proposta en què està treballant la Comissió», tot i que no ha revelat si es tracta de la quantitat que proposarà el 27 de maig, quan presenti el marc pressupostari per al període 2021-2027.

Espanya rep positivament el pla

Igual de positiu s’ha mostrat el president del Consell Europeu, Charles Michel, que ha saludat els esforços dels dos països per trobar «un terreny comú» en el qual construir el nou fons de reconstrucció, que també ha sigut rebut positivament pel Govern espanyol perquè recull «moltes» de les propostes realitzades per Espanya per a una sortida ràpida i solidària de la crisi. «El fons de recuperació europeu proposat, amb un mínim de 500.000 milions en transferències per als països i sectors més afectats per la crisi, és un pas important en la bona direcció», ha celebrat el president Pedro Sánchez en un missatge similar al publicat pel seu col·lega italià, Giuseppe Conte. El pla ha sigut també ben acollit per la presidenta del Banc Central Europeu (BCE), Christine Lagarde, que ha dit que és una proposta «ambiciosa» que alleujarà als països de la UE més afectats per la pandèmia.

Notícies relacionades

La idea de França i Alemanya sobre el nou fons, que defineixen com a «ambiciós, temporal i dirigit», és transferir els diners captats als mercats financers a través del pressupost de la UE tenint en compte la severitat de la crisi i les prioritats de la UE en matèria de transició ecològica i digital. Igual que Brussel·les, Merkel i Macron proposen també vincular el fons al nou marc pressupostari europeu i concentrar els recursos en els primers anys. «La nostra posició no ha canviat. Estem disposats a ajudar els països més afectats amb préstecs. Esperem que el pressupost actualitzat reflecteixi les noves prioritats més que augmentar el sostre [de despesa]», ha respost el primer ministre austríac, Sebastian Kurz, membre del club dels ‘frugals’.

La presentació del nou Fons de reconstrucció és l’última peça del puzle que falta per impulsar la reconstrucció de l’economia europea i que se sumarà al bazuka de 540.000 milions d’euros en préstecs aprovat per la UE, la flexibilització del marc d’ajuts d’estat i la liquiditat aportada pel Banc Central Europeu. En la seva iniciativa Merkel i Macron també reclamen una fiscalitat mínima efectiva i un impost a l’economia digital.