Els EUA patiran el «pitjor hivern de la seva història moderna», segons un expert en vacunes

El cessat director de l'agència de vacunes assegura davant el Congrés que són necessàries mesures addicionals per combatre la pandèmia

Rick Bright qüestiona que s'hagi de trobar una immunitat contra la Covid-19 en un termini màxim de 18 mesos

zentauroepp53416645 dr  rick bright testifies before the house energy and commer200514183125

zentauroepp53416645 dr rick bright testifies before the house energy and commer200514183125 / GREG NASH

2
Es llegeix en minuts
Ricardo Mir de Francia

Els Estats Units van camí de patir el «pitjor hivern de la seva història moderna» si no prenen mesures addicionals contra el coronavirus. Aquest és un dels missatges que ha transmès aquest dijous al Congrés l’exdirector de la seva agència de vacunes, Rick Bright, cessat el mes passat per Donald Trump davant les reticències de l’immunòleg a promocionar els tractaments contra la Covid-19 publicitats com una cura miraculosa pel president. Bright va tornar a acusar la Casa Blanca d’haver ignorat a principis d’any les seves advertències sobre la gravetat de la crisi i la necessitat de fer provisió de material per protegir el personal sanitari. Un testimoni que ha tornat a posar en evidència l’abisme que hi ha entre les actituds de Trump i les recomanacions dels seus científics. 

«Si no som capaços de desenvolupar una resposta coordinada d’àmbit nacional i basada en la ciència, aquesta pandèmia empitjorarà i s’allargarà notablement, causant un nombre de malalts i morts sense precedents», va dir Bright davant un dels subcomitès del Congrés. El seu testimoni arriba només dos dies després que els principals experts mèdics de la Casa Blanca qüestionessin també els missatges edulcorats del president, que porta setmanes animant els estats perquè se saltin els criteris de desescalada de la seva pròpia Administració per reobrir les seves economies, una cosa que han començat a fer gairebé tots els estats. Només 14 acumulen 14 dies de descens dels contagis, segons l’última anàlisi de Reuters. 

Notícies relacionades

Com ja va fer el doctor Anthony Fauci aquesta setmana, Bright va provar també de refredar l’optimisme que hi ha sobre la troballa d’una vacuna contra la Covid-19 en temps rècord. «La meva por és que, si ens afanyem massa i ens saltem passos crítics, no tinguem prou certeses sobre la seguretat de la vacuna», va afirmar l’exdirector de l’Autoritat de Desenvolupament i Investigació Bioquímica Avançada (BARDA, de les sigles en anglès). «Continuo pensant que el calendari de 12 a 18 mesos és agressiu. Trigarem més temps a aconseguir-ho». La Casa Blanca tracte de refutar les seves opinions amb un document en què expressa «la realitat» sobre l’estat de l’epidèmia, mentre Trump atacava Bright a les xarxes presentant-lo com un «treballador ofès, amb pocs amics o respecte entre la gent amb qui he parlat». 

Bright és per a molts un heroi, un altre científic que s’ha jugat la feina per contrarestar la propaganda de la Casa Blanca. A principis de mes va presentar una queixa formal afirmant que havia sigut rellevat del càrrec per «prioritzar la ciència i la seguretat sobre els interessos polítics», com la insistència de Trump a vendre la cloroquina i els seus derivats com una mena de panacea contra la Covid-19 quan la seva efectivitat com a tractament estava lluny d’haver sigut demostrada. En aquesta queixa també va denunciar que el Departament de Salut el va pressionar perquè comprés medicaments i productes sanitaris a companyies lligades políticament a l’Administració Trump.