CORONAVIRUS

Els EUA sumen més de 36 milions d'aturats en dos mesos

Les últimes dades setmanals afegeixen gairebé tres milions de nous aturats

zentauroepp53368265 pie de foto  varios inmigrantes esperan frente a un centro c200509172456

zentauroepp53368265 pie de foto varios inmigrantes esperan frente a un centro c200509172456

1
Es llegeix en minuts
Idoya Noain

La sagnia laboral del coronavirus als Estats Units es pot haver frenat lleugerament, però no s’atura. Segons les últimes dades del Departament de Treball facilitades aquest dijous, gairebé tres milions de nord-americans es van afegir en l’última setmana de registre a les llistes de l’atur, amb la qual cosa la xifra total, en els dos últims mesos, de nous aturats és ja de més de 36 milions de persones.

La situació real és pitjor encara del que indiquen els números, ja que l’allau de reclamacions té obstruïts alguns sistemes estatals. Un sondeig realitzat per a ‘The New York Times’ a principis de mes, per exemple, ha mostrat que més de la meitat dels qui han demanat prestacions d’atur no han tingut èxit. I segons l’anàlisi del diari, 13 estats encara no han engegat el programa d’ajuda que va establir el Congrés per a treballadors com a freelancers o empleats de la mal anomenada ‘economia compartida’ que habitualment no poden sol·licitar prestacions als estats.

Els més vulnerables, els més colpejats

Els números generals tampoc remarquen un dels aspectes confirmats de la crisi: els més colpejats per l’atur són els més vulnerables. I aquest últim extrem el subratllarà avui la Reserva Federal en un informe, del qual ahir va avançar una dada el president de l’organisme, Jerome Powell, en un discurs en què va alertar d’una crisi «sense precedents moderns» i que ha causat «un sofriment difícil d’expressar en paraules»: el 40% dels qui van perdre la feina al març, per exemple, viuen en llars que ja abans de la crisi ingressaven menys de 40.000 dòlars anuals.

Notícies relacionades

També les dades detallades de l’atur d’abril, quan els EUA van marcar la trista fita de la pèrdua de 20 milions de llocs de treball en un sol mes i la taxa d’atur es va disparar a un 14,7%, van ratificar que els qui més s’estan veient afectats van ser llatins i negresdones i els qui no tenen educació universitària.

En el seu discurs de dimecres, en el qual va advertir que la recuperació serà més lenta del previst, Powell va assegurar que la situació fa obligatori que el Congrés i la Casa Blanca implantin més ajuts. El mal si no es fa, va assegurar, pot ser permanent.