CRISI SANITÀRIA INTERNACIONAL

França voreja els 20.000 morts per Covid-19 però frena el ritme de contagis

«Hem d'aprendre a viure amb el virus», adverteix el primer ministre francès

L'objectiu és passar de 150.000 a 500.000 tests setmanals en la fase de desescalada

zentauroepp53171127 19 april 2020  france  bussy lettr e  workers wearing full p200419205535

zentauroepp53171127 19 april 2020 france bussy lettr e workers wearing full p200419205535 / Francois Nascimbeni AFP dpa

1
Es llegeix en minuts
Eva Cantón
Eva Cantón

Periodista

ver +

L’epidèmia de coronavirus a França ha causat ja 19.718 morts des de principis de març –7.648 d’elles en residències de gent gran– i 395 s’han produït en les últimes 24 hores. Però el nombre de pacients en cures intensives i el d’ingressats en hospitals continua baixant, segons ha explicat aquest diumenge el director general de Salut, Jérôme Salomon.

El confinament decretat el 17 de març dona els seus fruits i frena la circulació del virus, tot i que Salomon ha insistit que el nombre de persones hospitalitzades continua sent molt alt, per la qual cosa no s’ha de baixar la guàrdia.

El primer ministre francès, Edouard Philipe, ha advertit que, malgrat que l’evolució de l’epidèmia sembla sota control, la crisi sanitària no ha acabat i els ciutadans hauran d’«aprendre a viure amb el virus» atesa la falta de tractament eficaç, l’absència d’una vacuna i el baix nivell d’immunitat col·lectiva. En definitiva, els ha previngut que no serà ràpid recuperar la vida d’abans.

Philippe ha presentat al costat del titular de Sanitat, Olivier Véran, els principis generals del pla que el Govern presentarà amb detall a finals d’abril sobre l’estratègia per abandonar gradualment a partir de l’11 de maig el confinament estricte. La prevenció serà clau per evitar que la corba de contagis despunti.

Ús de mascaretes

Notícies relacionades

El pla gira entorn de tres aspectes: el manteniment dels gestos de distanciament, la multiplicació de tests virològics a les persones amb símptomes i l’aïllament dels positius, bé als seus domicilis, bé en hotels específicament habilitats per a això. És probable també que sigui obligatori l’ús de mascaretes en els transports públics a partir de l’11 de maig.  

Si avui es realitzen 150.000 tests setmanals, l’objectiu de les autoritats sanitàries és triplicar aquesta xifra i fer-ne 500.000 de setmanals quan s’iniciï la fase de desescalada del confinament per a tota persona simptomàtica i així trencar la cadena de transmissió del virus. A partir d’aquest dilluns, es podran realitzar visites a les residències d’ancians extremant les mesures de seguretat.