EMERGÈNCIA SANITÀRIA

França preveu aquest any la pitjor recessió des de la segona guerra mundial

La prolongació del confinament obliga el Govern a revisar a la baixa el creixement, que caurà un 8%

El dèficit públic arribarà al 9% del PIB, segons les estimacions

zentauroepp52920809 customers observe  social distancing as they queue outside a200325160915

zentauroepp52920809 customers observe social distancing as they queue outside a200325160915 / LUDOVIC MARIN

1
Es llegeix en minuts
Eva Cantón

La decisió del president Emmanuel Macron de mantenir un estricte confinament fins al pròxim 11 de maig per fer front a l’epidèmia de coronavirus ha obligat el Govern francès a revisar a la baixa les seves previsions econòmiques per al 2020.

Si fa tot just cinc dies calculava que el creixement es desplomaria un 6%, aquest dimarts augura una caiguda del 8%. El dèficit passarà del 7,6% al 9% del PIB i el deute es dispararà fins al 115%, segons han anunciat els ministres d’Economia, Bruno Le Maire, i de Comptes Públics, Gérald Darmanin.

Unes xifres inèdites des del final de la segona guerra mundial, que van acompanyades d’un pla d’urgència destinat a mantenir a la superfície nombroses empreses, dotat amb 110.000 milions d’euros, 10.000 milions més que fa una setmana.

«Tenim una previsió de creixement del -8% en el projecte de llei de finances que presentaré demà en el Consell de Ministres, per tenir en compte els 15 dies de confinament suplementari a principis del mes de maig», ha explicat Le Maire a RMC.

El ministre s’ha mostrat molt prudent, donant a entendre que les previsions podrien ser fins i tot pitjors en vista de la situació econòmica nacional, europea i internacional.

Incertesa

«Quan veiem la incertesa que pesa sobre el risc d’una nova crisi sanitària a l’Àsia, les incerteses sobre el creixement nord-americà, la situació dels grans països emergents, l’Amèrica Llatina o el continent africà, cal prendre aquestes previsions amb molta prudència. Ens agradaria quedar-nos aquí», ha dit.

La despesa pública per fer front a la urgència de nombrosos sectors d’activitat també ha sigut revisada a l’alça i el fons per a empreses estarà dotat amb 110.000 milions d’euros, ha anunciat Darmanin a France Info.

Notícies relacionades

L’Executiu puja fins als 24.000 milions d’euros el pressupost per als ertos, que afecten 8 milions de treballadors, i obre la porta a anul·lar els pagaments a la seguretat social i les càrregues fiscals d’empreses amb problemes, especialment en el cas de restaurants i hotels, on l’activitat és pràcticament nul·la.

En tot cas, descarta recórrer a la via impositiva per tapar el forat del dèficit públic. «La solució no pot ser en una pujada d’impostos», ha indicat Darmanin.