MISSATGE DEL PRESIDENT FRANCÈS

Macron avisa que els populistes guanyaran a Itàlia i Espanya si la UE no pacta els coronabons

El president francès creu que està en joc el projecte polític europeu

zentauroepp52386783 20 february 2020  belgium  brussels  french president emmanu200220201204

zentauroepp52386783 20 february 2020 belgium brussels french president emmanu200220201204 / Thierry Roge BELGA dpa

1
Es llegeix en minuts
Eva Cantón

El president francès, Emmanuel Macron, avisa que si la Unió Europea fracassa en l’adopció d’un fons que mutualitzi el deute dels estats membres i recolzi les economies més colpejades per la crisi del coronavirus llançarà gasolina als populismes del sud d’Europa.

«Si avui no ho fem, els populistes guanyaran, avui, demà, demà passat, a Itàlia, a Espanya, pot ser que a França i a més llocs», adverteix en una entrevista el Financial Times. Segons la seva opinió, la Unió Europea s’enfronta al seu «moment de la veritat» i ha de decidir si és una mica més que «un simple mercat únic».

«Crec que la UE és un projecte polític. Si ho és, el factor humà és la prioritat i la noció de solidaritat entra en joc. No oblidem que l’economia és una ciència moral», prossegueix. «No hi pot haver un mercat únic on se sacrifiqui alguns», afegeix.

França defensa la creació de coronabons que emetin títols de deute comuns per mitigar l’impacte econòmic del confinament que ha obligat la crisi sanitària del Covid-19.

Itàlia, Espanya i altres membres de l’eurozona recolzen la iniciativa, però Alemanya, els Països Baixos i altres estats nòrdics es resisteixen durament a mutualitzar el deute argumentant que els seus contribuents seran responsables dels préstecs atorgats a altres països.

Aquesta i altres mesures d’urgència seran a sobre de la taula de la pròxima cimera europea que els líders celebraran per videoconferència el dijous 23 d’abril.

Evitar errors

Notícies relacionades

Per a Macron seria un «error històric» dir «que paguin els pecadors» com ho van ser les dures condicions imposades a Alemanya al final de la primera guerra mundial que van posar el germen del ressentiment que va conduir a la segona guerra mundial.

El dirigent francès és partidari d’un nou Pla Marshall, com es va fer llavors per reconstruir Europa. «Hem d’oblidar el passat, començar de nou i mirar al futur».