segons un expert xinès

La tardor podria portar un nou brot internacional de coronavirus

El doctor Zhang Wenhong pronostica que la pandèmia durarà «fins l'any que ve»

china-medicos-coronavirus

china-medicos-coronavirus

2
Es llegeix en minuts
Efe

La Xina acaba d’aixecar el bloqueig sobre Wuhan, l’epicentre del coronavirus, després de més de 10 setmanes, però la pandèmia podria tenir un nou brot a la tardor. Així ho ha assegurat el doctor Zhang Wenhong, cap del comitè d’experts de Covid-19 a Xangai, que ha advertit de l’«alta probabilitat» que es produeixi una segona onada de contagis en àmbit internacional durant aquella època.

En una entrevista publicada avui pel diari digital privat ‘Caixin’, Zhang mostra el seu convenciment que és «poc probable» que la pandèmia del coronavirus acabi aquest estiu, i pronostica que durarà «fins l’any que ve».

«(Els brots a) Europa i els Estats Units no s’han contingut de manera efectiva ara per ara. No obstant, a l’Àfrica, Sud-amèrica i l’Índia, on l’economia està menys desenvolupada i els recursos mèdics són insuficients, els nous casos han augmentat de forma exponencial, cosa que afegeix una gran incertesa a la lluita global contra l’epidèmia».

El també director del departament de malalties infeccioses de l’hospital universitari de Huashan agrega: «Suposant que es pogués contenir (el brot actual) en tres o quatre mesos, seria a finals d’estiu».

Preguntat per les defenses de la Xina davant d’aquest possible segon rebrot a l’estranger, Zhang reclama que, tot i que «ara no hi hagi més casos de contagi local, no ens podem relaxar». «Quan el sistema es descuidi hi podria haver casos no detectats», afegeix.

Referent a això, el metge no només demana a les autoritats frontereres i sanitàries i a les comunitats que es mantinguin alerta, sinó també a la comunitat empresarial: «Els negocis que tornin a funcionar han d’assegurar-se que els seus treballadors guarden distància social».

«La Xina està ara sota control i tenim confiança. No obstant, l’aparició d’una segona onada de contagis en altres països significarà que ens veurem sotmesos a una gran pressió per prevenir i controlar els casos importats. La Xina ha de preparar-se per a un segon pic de contagis importats amb l’objectiu de prevenir una segona onada (en àmbit local)», afegeix.

La dificultat a curt termini per a la Xina, indica l’expert, és reprendre l’activitat econòmica mentre es tracta d’evitar un rebrot.

Connexió amb l’estranger

Zhang cita l’exemple de les restriccions a les connexions aèries amb l’estranger: «No poden durar per sempre. Quan els brots a Europa i els EUA estiguin a priori sota control, l’aviació global tornarà a activar-se a poc a poc».

El líder del comitè de Xangai creu, no obstant, que les restriccions xineses no poden acabar totalment amb el risc d’importació de contagiats a causa de l’existència de casos asimptomàtics o de proves que donin falsos negatius.

«El sistema de control de malalties ha de fer un seguiment de totes les persones que hagin tingut contacte amb pacients de Covid-19, sense que hi hagi cap punt cec», exigeix.

Notícies relacionades

Finalment, preguntat sobre les diferents taxes de letalitat del coronavirus en diferents països, Zhang explica que depèn de les prioritats de cada govern en la realització de proves i en el tractament dels pacients.

«Si un país prioritza els pacients greus en les proves i tractament, la seva taxa de letalitat serà més alta. En un país on les proves són més comunes i hi ha molts pacients lleus detectats i posats sota quarantena, la taxa serà més baixa», indica.

Temes:

Xina Coronavirus