ALERTA SANITÀRIA INTERNACIONAL

Boris Johnson continua estable a l'uci i amb assistència d'oxigen

El primer ministre britànic va ser hospitalitzat diumenge a l'empitjorar el seu estat pel coronavirus

El responsable per a l'Oficina del Gabinet britànic, Michael Gove, també està en quarantena

070420 johnson uci 16 9 ep / periodico

2
Es llegeix en minuts
Begoña Arce
Begoña Arce

Periodista

ver +

 Boris Johnson  continua en la unitat de cures intensives de l’hospital St. Thomas de Londres en condició «estable», segons la informació amb comptagotes lliurada pels portaveus del primer ministre sobre la seva evolució. Johnson «no pateix pneumònia» però continua tenint símptomes persistents del coronavirus. Fins al migdia de dimarts no havia «requerit respiració mecànica o recolzament respiratori invasiu», tot i que se li ha anat subministrant oxigen de manera «estàndard», possiblement pel nas o a través d’una màscara.

El diari ‘The Times’, citant una font de l’hospital on està internat Johnson des de diumenge, afirmava que havia necessitat quatre litres d’oxigen, tot i que la quantitat habitual en cures intensives, segons el diari, és de 15 litres, «cosa que suggereix que (Johnson) es troba en millor estat de salut que aquest tipus de pacients en general». Els metges que l’atenen el continuen sotmetent a proves «rutinàries».

 «Estic segur que tirarà endavant, perquè si hi ha una cosa que sé del primer ministre, és que és un lluitador», va declarar Dominic Raab, que ha assumit el comandament del Govern de manera provisional. Johnson, segons els portaveus, es trobava «molt animat», en una altra jornada negra al Regne Unit, en la qual es va assolir el nou rècord de 854 morts en les últimes 24 hores a causa de l’epidèmia.

  

Decisions col·legiades

La recuperació del primer ministre s’endevina lenta, en el millor dels casos. Raab, de 46 anys, antic ministre per al ‘brexit’ de Theresa May, va ser designat directament per Johnson fa dues setmanes com el seu substitut en cas de força major.  Aquell moment va arribar dilluns, quan el ‘premier’ va ingressar a l'uci, per un sobtat agreujament dels símptomes del coronavirus. Downing Street va emetre llavors un comunicat en el qual anunciava la substitució, postil·lant que Raab ocuparia el lloc del primer ministre «on sigui necessari». Aquesta referència ambigua deixa en l’aire quins són els poders exactes del suplent.

«Les decisions del Govern es prenen amb la responsabilitat col·lectiva del Gabinet. Això és així ara i abans», va respondre Raab als periodistes, interessats a saber qui prendria les decisions en cas de desacord. «Tenim unes indicacions molt clares del primer ministre i estem abocats, totalment units, a posar-les en pràctica, perquè, quan torni, i espero que sigui aviat, hàgim fet el progrés que hauria esperat».

Sense poders definits

Notícies relacionades

El Regne Unit manca d’un càrrec similar al de vicepresident als Estats Units que substitueix automàticament el president en cas de necessitat. Tampoc hi ha una constitució escrita i la cadena de comandament està basada en la convenció. Els poders de Raab no estan clarament definits enlloc. De moment i en l’actual crisi, la maquinària i la infraestructura del Govern contra el coronavirus ja està rodada. S’han creat quatre comitès per dirigir l’estratègia des de diferents aspectes de l’epidèmia, com la sanitat, les relacions amb altres països, l’economia, o els serveis vitals.

El nomenament de Raab, que ostenta el rang de First Secretary of State (primer ministre d’Estat), va generar certs frecs a l’equip ministerial. Alguns dels seus membres pensaven que aquesta responsabilitat hagués hagut de recaure sobre el cap de gabinet, Michael Gove, algú més experimentat. Gove ha sigut l’últim membre del Govern a anunciar el seu aïllament a causa del virus.