ALERTA SANITÀRIA

Els EUA viuran «un nou Pearl Harbor» aquesta setmana, segons el Govern

El país no ha assolit el pic de contagis i hi ha estats que no han pres mesures

Nova York ha superat els 4.000 morts

undefined53022468 u s  surgeon general jerome adams speaks about the coronavir200405184026

undefined53022468 u s surgeon general jerome adams speaks about the coronavir200405184026 / Alex Brandon

3
Es llegeix en minuts
Efe

Els Estats Units viuran la setmana que ve un «moment com el de Pearl Harbor, com el de l’11-S» quant a les morts que s’esperen per la crisi del coronavirus, va advertir aquest diumenge el director general de salut pública del Govern nord-americà, Jerome Adams.

«Aquesta serà la setmana més dura i trista de les vides de la majoria dels nord-americans, francament», va dir Adams durant una entrevista amb la cadena de televisió Fox News. «Aquest serà el nostre moment [similar al] de Pearl Harbor, al de l’11-S, amb la diferència que no estarà concentrat en un mateix lloc. Ocorrerà per tot el país», va agregar.

Més de 2.400 nord-americans van morir en l’atac japonès per sorpresa a la base militar de Pearl Harbor (Hawaii) el 1941, mentre que 2.996 més van perdre la vida en els atemptats terroristes de l’11 de setembre del 2001 (11-S) a les Torres Bessones de Nova York, el Pentàgon i el sinistre d’un avió a Pennsilvània.

Les morts pel nou coronavirus als Estats Units ja han superat les dues xifres, amb més de 8.500 fins aquest diumenge, però l’acceleració dels contagis i morts en els últims dies han generat pronòstics encara més ombrívols per a la setmana entrant.

«Mala setmana»

«Aquesta serà una mala setmana», va coincidir el principal epidemiòleg del país, Anthony Fauci, durant una altra entrevista aquest diumenge amb la cadena CBS News. «Continuem veient una escalada. Però esperem que en el termini d’una setmana, potser una mica més, comencem a veure un aplanament de la corba i un descens», va agregar.

Fauci va matisar que no es pot dir que els EUA tinguin la crisi «sota control, perquè això seria una declaració falsa», però va opinar que les mesures per contenir els contagis, amb més del 90% de la població sota ordres de quedar-se a casa, «estan funcionant clarament», perquè aquestes mesures permetran que es rebaixi «el nombre de casos nous» i que, quan això passi, «les morts tardaran (en reduir-se) una o dues setmanes, o més».

Nova York encara sense pic

A l’estat de Nova York, que concentra més d’un terç dels contagis del país, Fauci va pronosticar que aquesta setmana serà dura «perquè encara no s’ha arribat al pic». «En una setmana, vuit o nou dies, esperem començar a veure com canvien les coses» a Nova York, va afegir.  Altres ciutats preocupants són Detroit (Michigan), Chicago (Illinois) i Nova Orleans (Louisiana). 

El Covid-19 ha causat a l’estat de Nova York, epicentre mundial de la pandèmia, 4.159 morts (594 més que dissabte), mentre que 122.031 persones han sigut encomanades (8.327 més que el dia anterior), va anunciar aquest diumenge el governador, Andrew Cuomo, que va instar a una coordinació a nivell nacional per compartir subministraments i recursos humans on més es necessiti per afrontar la crisi sanitària.

Tot i que el nombre de morts d’avui ha sigut menor que el de dissabte, quan es van comptabilitzar 630 noves morts, Cuomo va advertir que els experts no podien precisar si això suposava el començament d’una tendència decreixent o d’estabilització, o una excepció momentània. El nombre de nous hospitalitzats ha caigut de 1.095 dissabte a 574 en les últimes hores, amb la qual cosa el número total d’ingressats se situa en 16.479.

El governador també va explicar que el nombre de pacients ingressats en cures intensives ha pujat en uns 250 fins als 4.376 i que el nombre de malalts donats d’alta suma ja 12.187 pacients, dels quals els 1.709 ho van han sigut en les últimes hores. En aquest sentit va apuntar que el 74% de les persones hospitalitzades han sigut enviades a casa.

Crítica a governadors republicans

Des de la Casa Blanca, Fauci va llançar una crítica dissimulada als governadors –tots ells republicans– dels únics nou estats dels EUA que ara per ara no han urgit als seus habitants a quedar-se a casa tot el possible: Arkansas, Oklahoma, Utah, Carolina del Sud, Iowa, Nebraska, Wyoming, Dakota del Nord i Dakota del Sud.

Notícies relacionades

«No és que estiguin posant en risc la resta del país, és que s’estan posant ells mateixos en risc», va remarcar Fauci, que dirigeix l’Institut Nacional d’Al·lèrgies i Malalties Infeccioses dels EUA, (NIAID, en anglès).

Els Estats Units van superar aquest diumenge els 312.000 casos de coronavirus, més del doble dels detectats a Espanya, el segon país amb més contagis confirmats del món, segons el recompte extraoficial de la Universitat Johns Hopkins.