EPICENTRE DEL CORONAVIRUS

Les reserves d'EPIs del Govern dels EUA, gairebé buides

Trump admet però normalitza la situació mentre els estats reclamen ajuda i es denuncien preus inflats

Tres estats s'afegeixen a les ordres de distanciament social mentre el país supera ja els 215.000 casos

zentauroepp27584927 enfermera200302202825

zentauroepp27584927 enfermera200302202825 / RALPH ORLOWSKI

2
Es llegeix en minuts
Idoya Noain

Encara a setmanes d’assolir el pic previst de la crisi del coronavirus, però ja amb 215.000 casos confirmats a tots els Estats Units, el govern federal té pràcticament esgotades les seves reserves d’emergència de material mèdic de protecció com ara mascaretes, guants i bates.

La crítica situació, que ha intensificat una frenètica i costosa licitació pel material, tant entre estats com entre aquests i el govern, ha sigut revelada aquest dimecres per ‘The Washington Post’. Poc després l’ha confirmat en roda de premsa el president, Donald Trump, tot i que el mandatari ha mirat de normalitzar-la assegurant: «És perquè ho estem enviant directament als hospitals».

Segons dades de la Casa Blanca, l’Agència Federal de Gestió d’Emergències havia repartit per al 28 de març 11,6 milions de mascaretes N95, 26 milions de mascaretes quirúrgiques, 5,2 milions d’escuts plàstics per al rostre, 4,3 milions de bates i 22 milions de guants, així com 8.100 ventiladors.

Fonts del Departament de Seguretat Nacional que han relatat la crisi al ‘Post’ parlen d’una realitat més fosca que la que retrata Trump. «La reserva es va dissenyar per respondre a unes quantes ciutats, mai per lluitar una pandèmia als 50 estats», ha dit un càrrec del departament. «No és només un problema del Govern. S’ha trencat la cadena mundial de proveïment d’Equips de Protecció Individual i s’estan inflant molt els preus».

Demandes dels estats

Des dels estats  fa dies que arriben alertes sobre l’escassetat de material, queixes per la cada vegada més descarnada lluita per aconseguir-lo i reclamacions al govern federal perquè hi ajudi o intervingui. «L’única esperança per a l’estat en aquest moment és el govern federal», deia aquest dimecres Andrew Cuomo, el governador de Nova York, epicentre de la crisi als EUA i l’estat que acumula més del 56% de tots els casos del país.

Mentre Trump ha instat els estats a buscar «un acord» i comprar directament a fabricants, Cuomo, que ja va comparar la guerra per aconseguir material per eBay, reiterava la seva crida perquè el president faci ús de la Llei de Producció de Defensa, que li dona autoritat per forçar companyies a fabricar material i que va invocar la setmana per empènyer General Motors a fabricar respiradors, molt més complexos de produir que el material de protecció. «Empreses nord-americanes poden fer bates. No són vestits de núvia, són com vestits de paper», ha dit Cuomo. «Fes les bates, els guants, les mascaretes. ¿Per què ens estem quedem sense aquests materials bàsics

Més ordres de confinament

L’epidèmia de coronavirus continua avançant pel país i aquest dimecres tres estats que s’havien resistit a dictar ordres de confinament han acabat emetent-les: Florida, Geòrgia i Mississipí.

Notícies relacionades

En la seva roda de premsa, Trump, malgrat reconèixer que «venen dies difícils» i assegurar que «un parell de setmanes seran horribles», ha defensat continuar sense imposar una ordre a nivell federal argumentant que «alguns estats són diferents» i que «has de donar una mica de flexibilitat».

El president també ha assegurat que el seu govern està «pensant» a posar un fre als vols nacionals, una mesura a la qual posa peròs perquè, ha dit, «no vols fer mal a la indústria».