Pandèmia mundial

Trump anuncia setmanes «molt doloroses» als EUA pel coronavirus

El president dels EUA va informar els seus ciutadans sobre els estralls que ha ocasionat el Covid-19 i el panorama continua sent complicat, ja que podrien morir fins a 240.000 persones en aquest país

donald-trump-coronavirus

donald-trump-coronavirus

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

El president dels Estats Units, Donald Trump, ha avisat que el país nord-americà s’enfrontarà a «dues setmanes molt difícils», en el marc de la crisi derivada de la pandèmia del coronavirus.

«Vull que tots els americans estiguin preparats per als dies durs que s’acosten. Passarem dues setmanes molt difícils», ha assenyalat Trump durant la roda de premsa del grup de treball del coronavirus. No obstant, el mandatari ha expressat la seva esperança que els Estats Units puguin veure «llum al final del túnel» al cap d’aquelles dues setmanes, segons ha recollit la cadena de televisió CNN.

«I després, amb sort, com els experts prediuen, com crec que molts de nosaltres pronostiquem, després d’haver-ho estudiat tant, començarem a veure una mica de llum real al final del túnel», ha afegit. «Però aquestes seran unes dues setmanes molt doloroses, molt, molt doloroses», ha insistit.

Proposa utilitzar bufandes

En aquest context, el dirigent nord-americà ha admès que el Covid-19 és més «cruel» que la grip, malgrat que va afirmar el contrari diverses vegades en el passat. «No és la grip. És cruel», ha reconegut Trump, mentre ha esmentat un amic personal que està en coma a causa del coronavirus.

El mandatari nord-americà ha suggerit que els ciutadans del país utilitzin «bufandes» en lloc de mascaretes per protegir-se de la propagació del coronavirus. «Molta gent té bufandes, i es pot utilitzar una bufanda. Una bufanda estaria molt bé», ha detallat, abans de precisar que s’estan fabricant «milions i milions de mascaretes», però que han de destinar-se als hospitals.

«Volem que vagin als hospitals [...] No volem que tots competeixin amb els hospitals on realment es necessiten», ha explicat, tot i que ha dit que podria «no ser mala idea» que els nord-americans utilitzin algun tipus de cobertura facial, almenys durant algun temps.

Proves de coronavirus

D’altra banda, Trump ha defensat la capacitat dels Estats Units per realitzar proves diagnòstiques del coronavirus, malgrat que els professionals sanitaris del país nord-americà han assegurat, que no poden dur-les a terme totes les persones que les necessiten.

«Estem fent més que ningú al món, amb molta diferència. Estem provant proves molt precises, aquestes són proves que funcionen», ha detallat. En aquest sentit, ha assegurat que els Estats Units compten «ara» amb una «nova prova, que s’implementarà demà o l’endemà» i que només triga «uns minuts» a mostrar el resultat. «I és un resultat molt precís», ha reblat.

Així mateix, Trump ha al·ludit a la demanda de respiradors per respondre al Covid-19, i ha indicat que n’hi ha gairebé 10.000 de reservats perquè «l’onada està arribant». «També estem frenant una mica. Tenim gairebé 10.000 respiradors preparats per utilitzar. Els estem contenint, perquè l’augment està arribant i està arribant bastant fort, i volem poder desplaçar-los immediatament», ha especificat.

Milers de morts

Per la seva banda, el principal responsable científic en la lluita contra el coronavirus als Estats Units, Anthony Fauci, ha afirmat que el país s’ha de preparar per a una realitat en què morin de 100.000 a 240.000 nord-americans a conseqüència del Covid-19.

«Malgrat que aquesta xifra és alliçonadora, hauríem d’estar preparats per a això. ¿Serà tan alta? Espero que no, i crec que com més retrocedim en la mitigació, menor serà la probabilitat que aquesta xifra sigui real», ha apuntat Fauci. «Hem de preparar-nos perquè això sigui el que vegem», ha remarcat.

Notícies relacionades

Així, ha incidit que no «accepten» aquesta xifra, per la qual cosa ha assegurat que les autoritats faran «tot el possible» perquè la sigui més baixa. «Això és el que cal anticipar, però això no significa que l’acceptarem», ha conclòs Fauci a la Casa Blanca.

Els Estats Units han registrat més de 3.800 morts i més de 188.000 casos de coronavirus fins al moment, segons la recopilació de la Universitat Johns Hopkins. La pandèmia de Covid-19, originada a la ciutat xinesa de Wuhan, ha deixat més de 42.000 morts i la xifra d’afectats sobrepassa els 857.000 a nivell global.