ALERTA SANITÀRIA INTERNACIONAL

Nova York retreu a Trump la seva falta d'estratègia contra el coronavirus

El governador de l'estat critica que les autoritats «competeixin» per respiradors «com si fos eBay»

Els EUA comptabilitzen ja 174.467 persones contagiades per la pandèmia i 3.415 víctimes mortals

Nova York retreu a Trump la seva falta d'estratègia contra el coronavirus

JUSTIN LANE

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

S’entreveu la tragèdia a Nova York. L’epicentre de la pandèmia del Covid-19 als Estats Units segueix acumulant xifres funestes sobre la propagació de la pandèmia: aquest dimarts ja s’havien registrat 75.795 casos, 9.298 més que el dia anterior, i 1.550 morts, que s’afegeixen als 332 registres de dilluns. Els temors es van fent realitat i la tensió creix fins a portar el governador de l’estat, Andrew Cuomo, a carregar amb duresa contra la gestió del Govern de Donald Trump en l’estratègia contra el virus. Cuomo va posar l’exemple de la complexa situació per adquirir respiradors, una situació que, segons la seva opinió, porta les autoritats a «competir» pels mateixos productes «com si fos eBay», la web de subhastes i comerç electrònic. Com a conseqüència, el preu dels aparells se situa ja entorn de 25.000 dòlars (uns 22.800 euros) per unitat.

«Els 50 estats no haurien de competir entre ells i després FEMA [l’Agència Federal per a la Gestió d’Emergències] no hauria d’arribar tard i competir contra els 50 estats. No s’ha d’anar a Harvard per saber això», ha lamentat Cuomo. Mentrestant, la incertesa plana sobre el moment en què s’arribarà al pic de contagis, que segons diferents estimacions pot arribar en un rang d’entre 7 i 21 dies. 

Els EUA han sumat 20.900 casos en les últimes 24 hores i comptabilitzen un total de 174.467 persones contagiades 3.415 víctimes mortals. Després de Nova York els estats més perjudicats són Nova Jersey, amb 16.600 contagiats, Califòrnia (7.400) i Michigan (6.500).

Errors

«Estem buscant tots el cim, i encara som a l’altre costat de la muntanya. Continuem pujant i el nombre de persones que es van fer la prova ahir a la nit va ser gairebé rècord [...] El total de persones testejades són unes 200.000 per a una població de 19 milions. Ens està ajudant a trobar els casos positius», ha dit Cuomo en la seva actualització diària de les dades.

Cuomo també va incidir en el que ell considera un altre error d’estratègia, al considerar que el sistema d’hospitals de l’estat té «dos universos separats», el públic i el privat. Però va afirmar que necessiten «una cooperació, flexibilitat, comunicació i velocitat sense precedents» en què s’està treballant perquè funcionin «com un de sol» alhora que es distribueix uns 78.000 sanitaris que s’han ofert voluntàriament a treballar.

Notícies relacionades

Cuomo va deixar veure que gairebé 11.000 persones estan hospitalitzades, unes 1.400 més que dilluns, de les quals unes 2.700 són pacients de cures intensives, gairebé 360 més que el dia previ. Ja ha donat d’alta gairebé 5.000 persones en total, unes 770 més que la jornada precedent.

La càrrega més gran es troba a la ciutat de Nova York, que concentra més de 43.000 casos, gairebé 5.700 més que aquest dilluns, i que està rebent ja reforços per a uns hospitals que comencen a desbordar-se amb el barco hospital ‘US Comfort de las Forces Armades’, amb un miler de llits per a pacients que no tenen el virus, o l’hospital de campanya establert en el centre de convencions Javits, que reuneix tres milers.