ALERTA SANITÀRIA INTERNACIONAL

La Xina comptabilitzarà els contagiats asimptomàtics de coronavirus

El grup podria arribar als 43.000 casos, gairebé un terç del total, segons dades internes citades per mitjans xinesos

Els afectats sense febre, tos ni altres símptomes clínics són el principal maldecap en la lluita contra la pandèmia

zentauroepp52985422 wuhan  china   31 03 2020   a woman wearing a protective fac200331195057

zentauroepp52985422 wuhan china 31 03 2020 a woman wearing a protective fac200331195057 / ROMAN PILIPEY

1
Es llegeix en minuts
Adrián Foncillas
Adrián Foncillas

Periodista

ver +

La Xina inclourà els infectats asimptomàtics de coronavirus en les seves estadístiques diàries a partir d’aquest dimecres. D’aquest canvi comptable se n’espera, a més d’un considerable salt de les xifres, que accentuï el control sobre l’epidèmia i atenuï la por dels contagis causats pels «encomanats silenciosos». La Xina s’afegirà al Japó, Corea del Sud i Singapur en el petit grup de països que comptabilitza aquest grup.

La mesura ha sigut decidida en la comissió governamental liderada pel primer ministre, Li Keqiang, que ha ordenat que es prioritzi la investigació i seguiment dels infectats asimptomàtics. Els encomanats sense febre, tos ni altres símptomes clínics són el principal maldecap en la lluita contra la pandèmia perquè molts passen sota el radar.

Es desconeix quants són i es debat amb quina intensitat transmeten el virus. «Existeix un petit nombre de portadors asimptomàtics, a les mostres del tracte respiratori dels quals s’han trobat càrregues víriques que no difereixen d’altres pacients confirmats», ha assenyalat aquest matí la comissió. «Però alguns especialistes opinen que són menys contagiosos perquè no esternuden ni tussen», ha afegit.

Estimacions

Notícies relacionades

Les estimacions sobre quants són varien. Aquest grup podria arribar als 43.000 casos, gairebé un terç del total, segons dades internes citades pel diari hongkonguès ‘South China Morning Times’: això dispararia els 80.000 casos oficials de la Xina fins a més enllà dels 120.000. Un altre estudi independent de doctors xinesos va trobar que al voltant del 60% dels positius a Wuhan, l’epicentre de la pandèmia, no tenien símptomes o eren molt lleus, per la qual cosa no van engrossir les estadístiques oficials. Els autors van utilitzar per a l’elaboració de l’estudi els 26.000 casos positius que van registrar els laboratoris.

Els pacients asimptomàtics en observació sumen 1.541 casos i 205 d’aquests van arribar de l’estranger, ha revelat Pequín. El protocol vigent contempla que siguin sotmesos a dues setmanes de quarantena obligatòria i siguin rastrejades les persones amb qui han estat en contacte. A partir de demà, a més, també afloraran en les estadístiques.

Temes:

Xina Coronavirus