XIFRA POSITIVA

Itàlia registra un important descens en la xifra de contagis diaris

Segons Protecció Civil, hi ha 4.050 nous positius, la xifra més baixa de nous casos des del 17 de març

italia / periodico

3
Es llegeix en minuts
Rossend Domènech

Una llum d’esperança s’ha encès aquest dilluns a Itàlia al conèixer-se el balanç diari que ofereix el servei de Protecció Civil. Segons aquestes dades, en 24 hores s’han registrat al país 4.050 nous positius (1.648 si descomptem els pacients recuperats i els morts), el que suposa la xifra més baixa de nous casos des del 17 de març passat.

Una altra dada molt reconfortant és la de la xifra de pacients recuperats en un dia, que ha pujat a 1.590. No obstant, malgrat aquestes dades encoratjadores, el nombre de morts ha tornat a pujar respecte al dia d’ahir, amb 812 noves morts. En total, ja han mort 11.591 persones i el nombre de contagiats puja a 101.739.

Mentre la corba de contagis i morts continua baixant, els especialistes italians, tant sanitaris com econòmics, ja es pregunten per l’endemà. Potser perquè, entre altres raons, diversos senyals indiquen que els 60 milions de confinats comencen a donar senyals d’una certa impaciència.

Els immunes

La primera línia sanitària apunta a descobrir els immunes al Covid-19. «Aquests han de ser els primers que tornin a la feina», il·lustra Riccardo Valentini, professor d’ecologia forestal, adscrit a l’Institut Superior de Sanitat (ISS), que considera que els immunes «han desenvolupat anticossos a la malaltia». La regió de la Toscana ja ha comprat un milió de kits per detectar els immunes, i les tres regions del nord més afectades (la Llombardia, l’Emília-Romanya i el Vèneto) estan a punt d’aprovar pressupostos per comprar-los.

Analitzant les dades de l’última setmana, l’ISS i altres científics constaten que totes les regions del sud peninsular, inclosa la Vall d’Aosta, al nord, coberta de neu en aquesta època, estan molt per sota dels 500 encomanats de les altres regions i també amb un mínim de víctimes mortals.

La majoria dels economistes apunten a la necessitat de trobar una forma de finançament per al dia després de la pandèmia i xifren entorn dels 100.000 milions d’euros per any, durant tres anys, la quantitat necessària per sortir de la crisi. A causa de l’oposició principal d’Alemanya i Holanda, els anomenats ‘coronabons’ –títols de deute públic de la UE– s’estan esfumant. Però les dades indiquen que algun sistema caldrà trobar per finançar o avalar els imports que caldrà posar sobre la taula. «¿On vendran les seves tulipes els holandesos?», s’ha preguntat en públic Romano Prodi, expresident de la Comissió Europea, sobre la intransigència d’Holanda.

5% de pimes en fallida

Un alt dirigent del progressista Partit Demòcrata (PD) havia indicat en dies passats que «si fa falta s’embarguen els palaus més antics de Roma». Independentment de si parlava seriosament o amb desesperació, Enter Hermnes, una dels principals grups mundials de reassegurances, estima que un 5% de les pimes italianes tancaran les portes. Es tracta de 3.200 petites empreses, de zero fins a 15 empleats.

Notícies relacionades

Els economistes estimen que cada mes de tancament del país costa 100.000 milions d’euros, cosa que resulta insostenible, si la UE no aprova algun sistema de finançament o d’aval. David Sassoli, italià i president de l’Eurocambra, ha declarat que «es necessita una garantia sobre el deute», cosa que pot ocórrer, segons Sassoli, a través dels eurobons o a partir del pressupost plurianual de la UE. «Aquesta crisi és simètrica, és a dir toca o tocarà a tots els països, per la qual cosa o en sortim junts o la UE no se salvarà», ha afegit Sassoli. Els ministres d’Economia dels 27 tenen encara nou dies per proporcionar a la reunió dels caps d’Estat i de govern un projecte de solució.

Mentrestant, han mort ja per Covid-19 uns 63 metges i 8.000 membres del personal sanitari estan encomanats.