BALANÇ DIARI

Coronavirus: Itàlia supera els 10.000 morts, 6.000 a la Llombardia

Els contagis experimenten un descens del 7% respecte al dia anterior

Interior avisa del «potencial perill de revoltes» per la crisi econòmica provocada per la pandèmia

zentauroepp52956068 workers wearing protective outfits sanitize a neighborhood t200328154621

zentauroepp52956068 workers wearing protective outfits sanitize a neighborhood t200328154621 / Mauro Scrobogna

3
Es llegeix en minuts
Rossend Domènech

Les dades sobre l’epidèmia de coronavirus han donat aquest dissabte un respir a Itàlia. Segons el balanç diari que ofereix el servei de Protecció Oficial, el nombre de contagiats  en 24 hores ha experimentat de nou una baixada, amb 3.621 nous casos, un 7% menys que divendres. La xifra de morts un dia ha sigut de 889, també menys que les registrades 24 hores abans.

Des que es va iniciar l’epidèmia de Covid-19, a principis d’any, el país transalpí suma ja 92.471 casos de coronavirus, dels qual han mort 10.023 i se n’han recuperat 12.384. La Llombardia, el pol industrial i financer del país, segueix sent la regió més colpejada, on el nombre de morts ja és de 5.944, 542 dels quals en les últimes 24 hores.

El sud s’allunya

Davant les xifres diàries sobre morts, hospitalitzats i nous contagis, diversos experts italians de totes les especialitats han realitzat un estudi la conclusió principal del qual és que les regions del sud s’allunyen, en positiu, cada vegada més de les del nord. «Examinar les dades dia a dia ens desvia», il·lustra Pierluigi Lopalco, professor d’Higiene a Pisa.

La segona constatació és que les mesures de confinament de la població estan funcionant.  «Seria contradictori afluixar ara», ha dit Franco Locatelli, president del Consell Superior de Sanitat.

Les conclusions de l’estudi remarquen que l’augment dels morts per Covid-19 i els ingressats en ucis per la seva gravetat (dades més certes que la dels encomanats) disminueix al sud, però no només això, sinó que augmenten els dies d’«allunyament» del contagi i defuncions respecte al nord. Per exemple, a la regió Marcas –una només de les citades– els casos més greus es produïen set dies després de les regions del nord i ara als 23 dies.

Perill de revoltes

Encara així, els serveis secrets, Interior i Copsair (comissió parlamentària de control dels serveis secrets)  han advertit el govern que existeix «un potencial perill de revoltes i rebel·lions, espontànies i organitzades, principalment al sud, on l’economia submergida (quatre milions de persones) i la capil·lar presència de les màfies són els dos principals factors de risc».

En diverses regions del sud han augmentat els assalts a farmàcies, el robatori de la bossa de comprar pels carrers i de productes als supermercats  i fins i tot ha sorgit un grup a Facebook anomenat «Revolució Nacional», que convida a l’assalt dels centres que venen aliments. Per aturar els problemes, l’Ajuntament de Palerm (Sicília) ha organitzat un sistema d’ajuda a les famílies sense rendes: es truca a una central única d’ajuda, o s’escriu per correu electrònic i amb l’ajuda de Càritas, el Banc d’aliments i el Banc d’obres de caritat arriba a la família un paquet d’aliments de primera necessitat. A Nàpols i a Roma s’està escampant la «compra en suspens»: qualsevol ciutadà que va al súper deixa una compra a la caixa per a qui no pugui costejar-la. «Temo que les preocupacions (...) es transformin en ràbia i odi», ha dit Giuseppe Provenzano, ministre pel Sud i Cohesió Social. Al document d’Interior, inspirat en l’alarma dels serveis secrets, s’afirma que «quan la corba de l’emergència sanitària en descens es creui amb la corba de l’emergència social en pujada, podria verificar-se la ruptura del sistema».

Renda d’emergència

Notícies relacionades

En l’àmbit nacional s’està preparant una esmena al decret de tancament d’Itàlia de fa dues setmanes, que el Parlament ha d’aprovar, perquè s’introdueixi una «renda d’emergència». En concret es tractaria de concedir uns 600 euros mensuals als qui, per una causa o una altra, s’han quedat exclosos dels subsidis d’atur i altres mesures ja aprovades.

Mentrestant, el Govern nacional està estudiant la possibilitat de reobrir, després de Pasqua, algunes activitats industrials, per no «parar» totalment l’economia nacional. Aquestes haurien de formar part d’un decret ja anunciat per a l’abril amb ulteriors mesures econòmiques . «Si volem raonar com una Europa unida, bé, d’una altra manera, sortirem de l’emergència amb les nostres forces», ha dit Conte.