la lluita contra la pandèmia

Itàlia creu que en 10 dies hi haurà un 'descens significatiu' dels contagis

El nombre de nous contagis augmenta lleugerament, però la de morts baixa

Psicòlegs, educadors i pares demanen que es deixi sortir als nens una hora al carrer

segea52960377 genova  italy   29 03 2020   a police water cannon truck  us200329112847

segea52960377 genova italy 29 03 2020 a police water cannon truck us200329112847 / LUCA ZENNARO

3
Es llegeix en minuts
Rossend Domènech

Una o dues setmanes i fins i tot 10 dies. És el termini que assenyalen, amb algunes diferències, els especialistes italians en virologia i immunologia perquè el descens de la corba de nous contagis pugui considerar-se estabilitzada.

De fet, les dades comunicades aquest diumenge mostren de nou aquesta inestabilitat de la corba, ja que el nombre d’infectats ha pujat lleugerament respecte el consignat dissabte, que va experimentar un descens. Així, segons Protecció Civil, els nous casos positius en les últimes 24 hores han sigut 3.815, elevant el total d’afectats a 97.689. La xifra de morts, 646, ha tornat a caure per segon dia consecutiu, amb la qual cosa la xifra total de morts puja a 10.779.

«El nombre de contagis al país començarà a registrar un descens en un termini màxim de 10 dies», ha dit a la BBC Pierpaolo Sileri, viceministre de Sanitat. Cal esperar «almenys fins a final d’abril», ha declarat Giovanni Rezza, director del departament d’infectologia de l’Institut Superior de Sanitat (ISS). Segons Fabrizio Pregliasco, viròleg de la Universitat de Milà, «es podrà començar a veure un descens al final de la setmana que ve». I «quan tot acabi, les precaucions duraran un any», afegeix Walter Ricciadi, del comitè executiu de l’OMS.

Alentiment efectiu

Al net de morts i curats, les xifres dels contagis a Itàlia indiquen un alentiment efectiu, malgrat que, a diferència d’una setmana enrere, actualment es realitzin més anàlisis, cosa que és positiva. Es tracta d’un descens del 7% al 5,4%, segons l’ISS, percentatge que es manté aquest diumenge. Els experts assenyalen que el senyal més clar que comença a superar-se l’epidèmia serà quan per cada nou encomanat es produeixi «només» un curat. «O menys d’un», afegeixen d’altres.

Mentrestant, el Govern nacional es disposa a prorrogar el confinament més enllà del 3 d’abril, que era la data indicada al primer decret sobre la pandèmia. Així ho han indicat el primer ministre, Giuseppe Conte, i la ministra d’Educació.

L’Executiu aprovarà en els pròxims dies un nou decret, principalment econòmic, pel qual es transferiran 4.300 milions als municipis per afrontar l’emergència i més 400 milions destinats a ajuts als qui no tenen cap renda o és molt baixa. S’estan estudiant diferents opcions sobre com distribuir aquesta última partida, si de forma directa als nuclis familiars o bé en forma de bons avalats per l’Estat a gastar als supermercats.

Cauen els delictes un 70%

Mentrestant, Interior ha xifrat en un 70% el descens dels delictes des que va començar la pandèmia i es va introduir el confinament.

En l’àmbit polític, el país està sumit en una polèmica i debat sobre l’adequació de l’actual Govern per afrontar la crisi. L’oposició conservadora i de dretes pressiona per a la formació d’un Govern d’emergència, tot i que de moment només han aconseguit que l’Executiu els consulti cada una de les mesures que es prenen. La figura que s’entreveu com a possible successor de Conte és Mario Draghi, expresident de de la BCE, que en dies passats va demanar una reacció enèrgica de la UE. «És necessària una economia de guerra», va dir.

Una hora a l’aire lliure per als nens

Notícies relacionades

Mentrestant, i davant de la previsió que el confinament s’allargui, associacions de psicòlegs, educadors i pares d’Itàlia demanen al Govern que tingui en compte també els nens, obligats des de fa tres setmanes (més d’un mes al nord del país), a estar tancats a casa per evitar el contagi de coronavirus, i els permetin sortir almenys una hora a l’aire lliure.

Els decrets aprovats pel Govern per limitar la difusió del virus, que ha causat més de 10.000 morts i prop de 100.000 encomanats, no preveu que els nens puguin sortir de casa ni tan sols a prendre una mica l’aire, i tampoc existeixen excepcions per als nens amb hiperactivitat, amb síndrome d’autisme o altres trastorns.