Crisi sanitària

Perpinyà, principal focus de l'epidèmia a Occitània

L'hospital de la ciutat francesa es prepara per atendre exclusivament els malalts de Covid-19

zentauroepp52883004 niza y perpi  n imponen desde este s bado un toque de queda 200327144752

zentauroepp52883004 niza y perpi n imponen desde este s bado un toque de queda 200327144752

2
Es llegeix en minuts
Eva Cantón

Perpinyà s’ha convertit en el principal focus de l’epidèmia  de coronavirus a la regió francesa d’Occitània, ja que concentra un gran nombre de casos en un perímetre restringit, i l’hospital de la ciutat catalana es reorganitza per atendre exclusivament els malalts de Covid-19.

 «Des de finals de la setmana passada l’epidèmia ha entrat en la fase de creixement exponencial, en termes del nombre i gravetat dels casos. Tenim una ràtio de casos greus respecte a les hospitalitzacions particularment alt en comparació amb el que hem vist en altres parts del territori», ha explicat al diari ‘Le Monde’ el cap del servei de malalties infeccioses i tropicals del centre hospitalari de Perpignà, Hugues Aumaître.

«Aquí, com en altres llocs, aquesta epidèmia arriba quan les estructures hospitalàries no tenen més que ossos, particularment fràgils. Sabem que en els pròxims dies necessitarem ajuda», afirma el metge. L’últim butlletí de l’Agència Regional de Salut reflecteix que a Occitània hi ha 1.285 persones infectades, 551 d’hospitalitzades, 176 en cures intensives, 54 morts i 233 pacients donats d’alta. 

Sota control

Amb 110 pacients ingressats, 34 dels quals en reanimació, la situació al centre hospitalari de Perpinyà ara per ara està sota control, però, segons France Bleu, el personal es prepara per fer front a un pic a principis de la setmana que ve.

Per alliberar llits d’hospital, s’ha requisat un hotel on es traslladen els malalts que s'estan curant però que encara són contagiosos i han de seguir aïllats, segons ha explicat la Prefectura del Pirineus Orientals.

Les clíniques privades també acolliran pacients de coronavirus, s’ha transmès una crida a la reserva sanitària nacional i s’han demanat més mitjans a l’administració sanitària. L’epidemiòleg al capdavant de l’hospital de Perpinyà considera capital mantenir el confinament.

Toc de queda

Perpinyà va ser la primera ciutat francesa a aplicar el toc de queda, que es va instaurar dissabte 21 de març, des de les 20 hores fins a les 6 del matí.

Notícies relacionades

«Som una ciutat del sud de França que viu una mica a l’estil espanyol, que té diverses comunitats importants, gitanos, magribins, molts dels quals s’estan al carrer fins tard, visiten les famílies i els veïns. Maneres de viure a l’exterior que poden ajudar a la propagació del virus», explica a ‘Le Monde’ el director de gabinet del prefecte dels Pirineus Orientals, Sébastien Boucard.

No obstant, el missatge comença a prendre força i es veu menys gent als carrers, perquè les xifres mostren la realitat del focus infecciós i la població comença a prendre consciència, admet Boucard.