crisi sanitària global

França es confina després de les mesures dràstiques anunciades per Macron

Cent mil policies vigilaran que es compleix la consigna de no sortir de casa tret d'excepcions

Els qui siguin al carrer hauran de portar un certificat que justifiqui el desplaçament

zentauroepp52797689 paris  france   15 03 2020   view of a deserted street in th200317111937

zentauroepp52797689 paris france 15 03 2020 view of a deserted street in th200317111937 / CHRISTOPHE PETIT TESSON

2
Es llegeix en minuts
Eva Cantón
Eva Cantón

Periodista

ver +

«L’ambient és estrany. París és una ciutat molt viva i posar entre parèntesis la vida social i professional resultarà estrany. El virus afecta tota la societat i els anticossos són col·lectius», comenta amb calma Thomas, consultor de 43 anys i pare de quatre fills mentre s’acaba un cigarret al carrer recolzat en una barana minuts abans que entrés en vigor l’ordre de quedar-se a casa.

Com va fer abans Itàlia i després Espanya, França es confina durant almenys 15 dies per alentir la corba de contagi del coronavirus. Després del tancament de guarderies, escoles, universitats, cafès, restaurants i comerços no essencials, Emmanuel Macron ha decidit restringir dràsticament els moviments de població, única mesura eficaç per aturar l’extensió del virus i permetre que el sistema sanitari pugui atendre de manera esglaonada els casos que augmenten de manera exponencial.

«França entra en una era inèdita. Mai s’havien hagut de prendre decisions com aquestes a França en temps de pau», va dir el president francès aquest dimarts en una intervenció televisada que van veure 35 milions de persones.

Certificat del Ministeri

A partir d’ara, la consigna és quedar-se a casa. Només es permetran els desplaçaments per anar a treballar quan el teletreball sigui inviable,  fer compres de primera necessitat, acudir al metge, per motius familiars urgents, per ajudar persones vulnerables o cuidar nens, així com sortides curtes, a prop de casa, per fer una mica d’esport i treure el gos.

En tot cas serà necessari portar a sobre un certificat que es pot descarregar a la pàgina web del Ministeri de l’Interior (www.interieur.gouv.fr) o disposar d’una credencial professional. Al certificat han de figurar les dades personals, la data, la firma i el motiu que s’al·lega per ser al carrer.

Per garantir que es compleix el confinament hi haurà 100.000 policies i gendarmes patrullant. En cas d’infracció la multa pot arribar als 135 euros. «Es podrà practicar una activitat física o treure el gos, però amb calma, respectant les consignes sanitàries i els gestos de barrera, sense fer-ho en grup. Si hagués de fer un resum diria que es pot prendre l’aire, però de cap manera jugar un partit de futbol», va il·lustrar el ministre de l’Interior, Christophe Castaner.

Sospitant que les restriccions als viatges eren cosa d’hores, molts parisencs van omplir aquest dilluns les estacions de tren per deixar la capital i dirigir-se al camp. «Ens n’anem a casa dels meus pares, que viuen als afores, tenen jardí i animals i podrem treballar des d’allà», explicava Camille, una jove informàtica de 25 anys que arrossegava una maleta, acompanyada del seu nòvio. «És una paradoxa. A França lluitem col·lectivament quan hi ha un problema i ara ens aïllem», es lamentava Thomas.

Trasllats de malalts

Notícies relacionades

França registrava aquest dilluns 6.633 casos confirmats de coronavirus, 400 en estat greu, i 148 morts. Segons el ministre de Sanitat, Olivier Véran, la saturació de les unitats de cures intensives de determinats hospitals ja està obligant al trasllat de pacients.

Els helicòpters del servei sanitari de l’Exèrcit han iniciat aquest dimarts l’evacuació de malalts greus per enviar-los a regions on els hospitals tenen lloc. El ministre ha assenyalat que es tracta de pacients joves.