ALERTA SANITÀRIA INTERNACIONAL

La Fed obre una aixeta il·limitada de liquiditat, i el Congrés ultima la mare de tots els rescats

El banc central desplega tot el seu arsenal per salvar les empreses i les administracions públiques

Els mercats esperen impacients l'aprovació del massiu estímul fiscal que es negocia al Capitoli

zentauroepp52899655 a person stands outside a hospital emergency ward wearing a 200323203211

zentauroepp52899655 a person stands outside a hospital emergency ward wearing a 200323203211 / CARLO ALLEGRI

3
Es llegeix en minuts
Ricardo Mir de Francia
Ricardo Mir de Francia

Periodista

ver +

Els Estats Units han entrat en una setmana decisiva per mirar de prevenir l’enfonsament de la seva economia per les conseqüències del coronavirus. Amb més de 35.000 contagis a tot el país i prop de 450 morts, un de cada tres nord-americans ha rebut ja ordres de confinament, mesures que estan paralitzant ràpidament l’economia mentre es manté el sotsobre en els mercats pel pànic dels inversors. Pocs economistes dubten que hi haurà una recessió. La pregunta és més aviat saber quant durarà i si es podrà prevenir una depressió. De moment, la Reserva Federal ha tornat a sortir al rescat. Aquest dilluns ha anunciat les compres il·limitades de deute per evitar les fallides d’empreses i administracions públiques i reflotar els mercats de crèdit. 

La maniobra sense precedents del banc central elimina qualsevol límit a la seva intervenció en l’economia per assegurar-se que el crèdit continua fluint mentre els acomiadaments es generalitzen i les empreses pateixen per mantenir-se en la superfície. El president de la Reserva Federal de San Luis, James Bullard, va dir fa uns dies que l’atur podria assolir el 30% de la població activa durant el segon trimestre de l’any, un percentatge que superaria l’hecatombe de la Gran Depressió, per això les autoritats estan embarcades en una anguniosa carrera contra el temps. En paral·lel a l’auxili monetari de la Fed, el Congrés ultima un paquet d’estímul fiscal pròxim als dos bilions de dòlars, una xifra molt superior a la desplegada durant la crisi del 2008. 

Incertesa

«Tot i que hi continua havent una gran incertesa, no hi ha dubte que la nostra economia patirà greus pertorbacions», va dir la Fed en el seu comunicat. «És necessari adoptar agressives mesures en el sector públic i privat per limitar les pèrdues d’ocupació i ingressos i promoure una ràpida recuperació quan amainin les pertorbacions». Les mesures de la Fed s’han concebut en diversos àmbits. D’una banda, inclouen la compra de bons del Tresor i títols associats a hipoteques, targetes de crèdit i deute estudiantil per evitar que es disparin els interessos que paga el consumidor i assegurar-se que el crèdit continua fluint. També contempla l’adquisició massiva de deute de les grans empreses perquè puguin mantenir les seves operacions, així com línies de préstecs avantatjosos per a les pimes. 

En paral·lel, pretén recolzar el deute de municipalitats i estats, sotmesos a una enorme pressió pel cost social i sanitari de l’epidèmia. Estats com Rodhe Island ja han advertit que es podrien quedar sense diners en només unes setmanes. «Hi ha un veritable risc que la pandèmia desencadeni una crisi financera com la que vam veure el 2008. Bàsicament, el que està fent la Fed és desplegar totes les eines que va assajar durant la Gran Recessió per assegurar-se particularment que aguanten els mercats de deute i crèdit», afirma a aquest diari el professor de Finances de la Universitat de Carolina del Nord Gregory Brown. 

Tallafocs

Notícies relacionades

El nou tallafoc de la Fed no va aconseguir frenar les vendes generalitzades a les borses, com ja va passar la setmana passada, quan va deixar els tipus d’interès molt a prop del 0% i va reprendre les compres massives de bons de l’Estat i títols hipotecaris. Els mercats estan molt pendents del que passa al Capitoli, on es prepara la mare de tots els rescats, un pla pròxim als 1,8 bilions de dòlars per injectar efectiu a la butxaca de la ciutadania, ajudar les empreses, recolzar el sistema sanitari i rescatar els sectors més damnificats per la crisi, com les línies aèries o l’hostaleria. 

Aquest mateix dilluns els demòcrates han impedit per segona vegada que avanci la tramitació del paquet proposat pels republicans. Tot i que hi ha molts punts d’acord, com un pla per enviar xecs de 1.200 dòlars a la majoria d’adults nord-americans i de 500 dòlars per als nens, persisteix la desconfiança política, ateses les dimensions del rescat. Els demòcrates argumenten que l’estímul afavoreix excessivament les grans empreses, en detriment de la ciutadania i el sistema sanitari. Ni uns ni d’altres tenen temps aquesta vegada per als seus xocs quotidians. La urgència apressa.