Una pandèmia imparable

Els Estats Units adverteixen que la situació pel Covid-19 empitjora

«Necessitem que tots es quedin a casa», avisa el director general de salut pública del Govern de Trump

Un total de 35.225 nord-americans estan infectats pel nou coronavirus i les morts pugen a 471

trump

trump / BRENDAN SMIALOWSKI (AFP)

2
Es llegeix en minuts
Efe

Les autoritats nord-americanes van advertir aquest dilluns la població que es quedi a casa, perquè «la situació es posarà malament aquesta setmana», quan una de cada tres persones del país ja està sotmesa a confinament per evitar la propagació del nou coronavirus.

«Vull que els Estats Units entenguin que la situació es posarà malament aquesta setmana. Realment necessitem que tots es quedin a casa», va advertir Jerome Adams, director general de salut pública del Govern dels EUA, en una intervenció al programa «Today» de la cadena de televisió NBC.

«Hi ha moltes persones que estan fent el correcte, però n’hi ha moltes altres que pensen que això no els pot passar a elles», va afegir el cirurgià.

El combat contra el coronavirus s’ha intensificat a tots Estats Units a mesura que es van veient cada vegada més els efectes de la seva expansió en l’acomiadament de treballadors, la disminució de subministraments mèdics als hospitals i les ordres de confinament de les autoritats locals.

Segons els recomptes extraoficials més recents, 35.225 nord-americans han sigut encomanats pel virus, amb la qual cosa el país s’ha convertit en el tercer del món amb més nombre de casos, per darrere de la Xina i Itàlia, mentre que les morts pugen a 471. 

Estats més afectats

Quan ja s’han registrat casos a tot el país, el Govern del president Donald Trump ha activat la Guàrdia Nacional en tres dels estats més afectats: Califòrnia, Washington i Nova York, aquest últim amb gairebé la meitat de tots els casos, prop de 17.000. 

La funció de la Guàrdia Nacional serà, en part, la de fer complir les ordres de confinament, que afecten ja Louisiana, Delaware, Ohio, Illinois, Oregon, Nova Jersey i Connecticut,  a més de Califòrnia, Washington i Nova York, 10 estats en els quals habita prop d’un terç de la població del país.

Aquesta força de reserva que opera en cada estat i que, segons Trump, estarà sota les ordres de les autoritats locals, recolzaran aquests estats també en la construcció d’unitats per allotjar malalts, i garantiran el proveïment. 

Un altre dels efectes que més preocupen les autoritats és el deteriorament econòmic que el confinament de la població està ocasionant en l’economia, amb la caiguda del consum que no sigui de productes de primera necessitat, l’acomiadament de treballadors i la conseqüent caiguda en picat de les borses de valors. 

Reserva Federal

La Reserva Federal (Fed) va anunciar aquest dilluns, davant de de l’obertura dels mercats, que adquirirà una suma il·limitada de bons del Tresor i títols recolzats per hipoteques, dins la seva bateria d’iniciatives per sustentar els mercats financers i calmar les borses, una cosa que, almenys en l’obertura de la sessió, no va aconseguir. 

En el seu anunci, el banc central nord-americà va indicar que comprarà actius «en les sumes necessàries per mantenir un funcionament normal dels mercats i una execució efectiva de la política monetària». 

Notícies relacionades

Anteriorment, la Reserva Federal havia fixat un límit de 700.000 milions de dòlars per a les seves compres d’actius indicant que adquiriria 500.000 milions de dòlars en bons del Tresor i 200.000 milions de dòlars en títols hipotecaris. 

Així mateix, el Congrés estudia un paquet legislatiu d’estímul econòmic per fer front al Covid-19, sobre el qual l’oposició demòcrata es mostra reticent per considerar que està enfocat en beneficiar les grans empreses i no la població en general.