PANDÈMIA GLOBAL

La Llombardia controla els moviments dels seus ciutadans a través del mòbil

L'objectiu del monitoratge és comprovar el grau de compliment de les mesures de confinament

Segons les dades, el 60% de la població s'ha quedat a casa, una cosa insuficient per contenir el virus, segons el vicepresident de la regió

zentauroepp52829234 milan  italy   17 03 2020   passengers and commuters on the 200318134136

zentauroepp52829234 milan italy 17 03 2020 passengers and commuters on the 200318134136 / MATTEO CORNER

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

La regió italiana de la Llombardia, la més afectada per l’epidèmia del coronavirus al país transalpí, ha posat en marxa juntament amb les companyies telefòniques una aplicació per controlar els moviments de la població a través dels seus telèfons mòbils i així saber si es compleixen les mesures de confinament decretades. D’aquesta manera, la Llombardia segueix la línia de països com Corea del Sud i Israel, tot i que en aquests dos casos s’ha aplicat una mesura similar per monitorar els encomanats.

El conseller regional de Sanitat, Giulio Gallera, ha explicat aquest dimecres en una entrevista a la televisió que «un 40% de les persones encara es mouen, en part per anar a treballar i en part per altres raons», el que segons ell suposa encara «massa gent».

Les dades, que comparen els moviments de persones entre el 20 de febrer, quan es va registrar el primer cas, i avui, mostren que el 60% de la població s’ha quedat a casa, el que el vicepresident de la regió, Fabrizio Sala, ha qualificat com «desgraciadament no suficient per contenir el virus».

Els desplaçaments curts no compten

Per recollir aquestes dades les companyies registren el moviment entre diferents cel·les, espais d’entre 300 i 500 metres en què es divideix el territori a efectes de la telecomunicació, per la qual cosa queden fora els desplaçaments més curts.

Entre el 20 de febrer i l’1 de març, quan es va crear la primera zona roja al voltant del poble de Codogno, els desplaçaments es van reduir fins al 50%, després van augmentar lleugerament i van tornar a descendir després del 9 de març, quan es va decretar tota la regió com a zona roja i es van prohibir els moviments innecessaris.

«Entenem que la majoria d’aquests moviments són dels que estan obligats a treballar, però a qui es desplaça per motius superflus els demanem que es quedin a casa», ha assenyalat Sala en un vídeo emès per la regió.

Monitoratge anònim

El monitoratge es realitza «de manera agregada i completament anònima», segons Gallera, que va voler tranquil·litzar la població afirmant que «ningú controla com un Gran Hermano».

Notícies relacionades

Un equip d’economistes de la universitat Bocconi de Milà i de l’hospital Policlínic de la mateixa ciutat, ja van proposar a la regió fa tres dies una proposta similar, en què una aplicació permetria controlar els desplaçaments una vegada acabat el confinament.

A Itàlia hi ha 26.000 contagiats i 2.503 morts pel Covid-19, d’entre els quals 16.000 contagiats i 1.640 de morts són de la Llombardia.