COVID-19

Coronavirus: Els EUA comencen proves d'una vacuna en humans

Les autoritats sanitàries nord-americanes apliquen la denominada RNA-1273 en 45 voluntaris per conèixer la seva efectivitat enmig d'un avenç significatiu de casos de contagi

coronavirus-eeuu-pruebas

coronavirus-eeuu-pruebas

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

Els Estats Units van iniciar les proves en humans d’una vacuna contra el coronavirus, mentre les autoritats advertien que el país ha arribat al «punt d’inflexió» d’una crisi, que podria durar fins a l’agost, i demanaven quedar-se a casa tot el possible per aplanar la corba de contagis.

Cinc estats, entre ells Nova York, van anunciar mesures estrictes per restringir el moviment dels seus ciutadans davant del creixement exponencial del nombre de casos, que segons les xifres oficials ascendeix a 3.487 a tots els Estats Units, amb almenys 68 morts relacionades amb la malaltia.

Període de prova de la RNA-1273

En un centre d’investigació a Seattle (Washington, nord-oest), les autoritats sanitàries dels EUA van administrar per primera vegada a un humà la vacuna coneguda com a RNA-1273, desenvolupada específicament per fer front a aquest brot de coronavirus.

«La fase 1 de la prova clínica per avaluar una vacuna en investigació dissenyada davant la malaltia del coronavirus 2019 (Covid-19) ha començat», van anunciar en un comunicat els Instituts Nacionals de Salut (NIH, en anglès) dels EUA.

La vacuna s’administrarà en aquesta primera fase a 45 voluntaris, tots ells adults sans d’entre 18 i 55 anys, que participaran al llarg de sis setmanes en l’experiment, destinat a avaluar diferents dosis del producte per comprovar la seva seguretat.

Segons l’Institut Nacional d’Al·lèrgia i Malalties Infeccioses dels EUA (NIAID), que forma part dels NIH i ha desenvolupat la vacuna junt amb la companyia de biotecnologia Moderna, el projecte d’inoculació davant el coronavirus ha tingut resultats prometedors en models animals.

Sense opcions a curt termini

Tot i que l’estudi ha avançat a una «velocitat rècord», en paraules del director del NIAID, Anthony Fauci, aquest mateix funcionari va dir la setmana passada que no espera que hi hagi una vacuna disponible per a l’ús públic fins d’aquí 12 o 18 mesos.

Altres laboratoris del país i de tot el món estan provant de desenvolupar una vacuna contra el nou coronavirus, partint de diferents enfocaments. En el cas de la inoculació provada pel NIAID, s’ha desenvolupat gràcies a estudis previs sobre els coronavirus que van ocasionar les epidèmies de SARS i MERS.

No obstant, el director general de salut pública del Govern dels EUA, Jerome Adams, va advertir que fins i tot si es desenvolupa ràpidament, la vacuna «no ens salvarà en aquesta primera ronda» i només serà d’ajuda «si el coronavirus torna l’any que ve, o la pròxima temporada», per la qual cosa s’han de prendre altres mesures.

Es multipliquen els casos

«Estem en un punt d’inflexió crucial en aquest país. Som on estava Itàlia fa dues setmanes. Si mirem les projeccions, hi ha moltes possibilitats que puguem ser com Itàlia», va alertar Adams en declaracions a la cadena Fox News.

Fa dues setmanes, hi havia uns 1.700 casos i 34 morts per coronavirus a Itàlia; mentre que aquest dilluns, el país europeu va arribar als 27.980 contagis i 2.158 morts. Als Estats Units, la població dels quals és més del quíntuple que la d’Itàlia, les projeccions apunten que el 70% dels ciutadans podria contagiar-se i el nombre de morts podria superar el milió si no es prenen mesures per aplanar la corba de contagis.

Després de diverses setmanes de minimitzar el problema, el president dels EUA, Donald Trump, va protagonitzar la que potser va ser la seva compareixença més continguda fins avui, en la qual va remarcar la responsabilitat col·lectiva davant del coronavirus i va reconèixer que la crisi és greu i fins i tot «podria» provocar una recessió.

Combatre la pandèmia

«El moment en què això es dissipi podria ser juliol, podria ser agost, o podria ser més tard», va advertir Trump. El mandatari va dir que ara per ara no s’està plantejant imposar un «toc de queda nacional» que forci els nord-americans a un confinament obligatori, tot i que podria fer-ho més endavant.

Notícies relacionades

No obstant, va anunciar noves recomanacions del seu Govern per fer front a la pandèmia durant els pròxims quinze dies, que inclouen treballar des de casa i fer classes als nens també a casa quan sigui possible.

A més, el Govern desaconsella congregar-se en grups de deu o més persones, evitar viatges no imprescindibles i evitar menjar i beure en bars, restaurants i zones de menjars, va explicar Trump. Una desena d’estats del país han imposat ja mesures estrictes com el tancament obligat de gimnasos, cines, bars i restaurants, mentre cada vegada més nord-americans es confinen voluntàriament a les seves llars per passar una crisi sense fi a la vista.