EL DRAMA MIGRATORI

Mor una nena en un incendi en el camp de refugiats de Mória

Les oenagés alerten de les deplorables condicions de vida del centre i del risc que irrompi el coronavirus

La tensió a l'illa grega augmenta amb l'arribada de més immigrants després que Turquia obrís la frontera

zentauroepp52807611 migrants stand on a burned container home in moria refugee c200316162317

zentauroepp52807611 migrants stand on a burned container home in moria refugee c200316162317 / Panagiotis Balaskas

1
Es llegeix en minuts
Adrià Rocha Cutiller
Adrià Rocha Cutiller

Periodista

ver +

Una nena d’entre sis i set anys ha mort aquest dilluns en un incendi declarat en el camp de refugiats de Mória, el més gran de l’illa grega de Lesbos i d’Europa. El centre té una capacitat oficial de 2.800 persones, però en l’actualitat n’allotja gairebé 20.000 que malviuen en unes condicions deplorables: no hi ha sistema sanitari, ni seguretat ni les condicions d’higiene necessàries.

«Durant l’operació  hem trobat entre la runa una nena morta», ha dit en un comunicat el departament de bombers de l’illa grega. L’incendi ha cremat per complet dos contenidors que servien de vivenda a diverses famílies de refugiats i migrants. De moment, no obstant, es desconeix l’origen i la causa del foc.

Tensió a l’illa

Notícies relacionades

Durant les últimes setmanes, Lesbos ha viscut una tensió enorme per l’anunci de Turquia, el passat 28 de febrer, que obria les portes de les seves fronteres a Europa. En pocs dies, unes 500 persones, a través de l’Egeu, van arribar a l’illa grega. Moltes van ser bloquejades per la guàrdia costanera hel·lena. I els que sí que aconseguien arribar a terra eren assetjats per grups de locals, feixistes grecs o d’altres països europeus.

Durant aquestes setmanes, el camp de Mória va ser bloquejat per les autoritats, que permetien als grups feixistes campar al seu aire per l’illa. I ara, després d’aquestes escenes, se suma un altre perill. La possible arribada del coronavirus: «En algunes parts del camp de Mória només hi ha una aixeta d’aigua per cada 1.300 persones i no hi ha sabó disponible [...]. Això significa que les mesures recomanades per prevenir la propagació del virus resulten simplement impossibles», avisa Metges Sense Fronteres (MSF).