CRISI MIGRATÒRIA

Erdogan: «La frontera continuarà oberta fins que la UE compleixi les nostres expectatives»

El president turc, en un discurs davant el seu grup parlamentari, ha assegurat que buscarà liberalització de visats, un millor acord comercial i ajuda financera

zentauroepp52718061 file photo  turkish president tayyip erdogan reacts ahead of200311122332

zentauroepp52718061 file photo turkish president tayyip erdogan reacts ahead of200311122332 / Yves Herman

2
Es llegeix en minuts
Adrià Rocha Cutiller
Adrià Rocha Cutiller

Periodista

ver +

El president turc, Recep Tayyip Erdogan, continua pressionant la Unió Europea per poder treure quantes més mesures d’ajuda millor. Després de reunir-se dilluns passat a Brussel·les amb la plana major de la UE –i d’assegurar, aquest dimarts, que la setmana que ve es reunirà amb Merkel, Macron i probablement Johnson Erdogan ha posat a sobre de la taula el que ell vol.

Ja els ho va dir en privat als seus contertulians en les seves trobades: «Turquia mantindrà la seva frontera oberta per als migrants que intenten anar cap a Europa fins que la UE compleixi les nostres expectatives sobre l’acord migratori del 2016», ha dit el president turc aquest dimecres, en un discurs davant el seu grup parlamentari.

Ankara wiortr vol reeditar aquest pacte: actualitzar-lo i millorar-lo, perquè, des de fa anys, Erdogan es queixa cada vegada que pot que Brussel·les no va complir mai la seva part. La UE, amb aquest acord, va prometre a més de la liberalització de vises cap a Schengen per a ciutadans turcs, 6.000 milions d’euros a Turquia per a projectes d’ajuda a refugiats.

D’aquests 6.000 milions, n’han arribat la meitat, i l’altra està en procés de licitació i pendents de ser transferits. Però el Govern turc no només vol això: Erdogan vol que els diners li arribin a Ankara, i que sigui aquesta, i no la UE, que decideixi quins diners van cap a on.

La carta a Brussel·les

La carta a Brussel·les«Mentre les expectatives de Turquia no siguin fefaentment complertes, continuarem com ara a les nostres fronteres. Volem llibertat de moviments, una actualització del nostre acord comercial i una millor assistència financera», ha dit Erdogan aquest dimecres.

En el mateix discurs, a més, ha aprofitat per atacar el seu rival en aquesta última crisi migratòria: Grècia. «Disparar i llançar bombes de gas lacrimogen contra gent innocent és barbàric. Ningú diu res a Europa contra les autoritats gregues, que roben als migrants i cometen crims contra la humanitat», ha explicat el president turc.

Notícies relacionades

Aquesta última crisi migratòria, que ha agafat Europa amb el peu canviat, va començar exactament fa dues setmanes, just després que 34 soldats turcs morissin en un bombardeig del règim de Bashar al-Assad al nord de Síria, on, en aquell moment, hi havia gairebé un milió de persones intentant creuar cap a Turquia.

Després d’aquest succés, Turquia, que ja té prop de quatre milions de refugiats, va decidir obrir les fronteres amb Grècia, que havien estat tancades –tot i que no del tot– des del 2016. La que ha estat tancada durant aquests dies ha sigut la Síria. El president turc va optar per firmar un alto el foc amb Rússia i, de moment, mitigar una crisi que segueix allà. «El nostre objectiu –ha dit el president turc en el seu discurs d’aquest dimecres– és convertir aquest alto el foc temporal en permanent, i no dubtarem a llançar altres operacions militars en l’àrea si l’alto el foc no es compleix».